Klimatåtgärder i den danska grisuppfödningen
Målet är ambitiöst. 50 % minskning av CO2e-utsläppen i grisuppfödningen till 2030.
Idag står danska grisar för 14 % av de totala CO2-utsläppen från jordbrukssektorn. För att nå målet ska nya tekniska åtgärder implementeras i danska grisstall.
I artikelserien om klimatåtgärder tittar vi närmare på initiativ, forskning och teknik som för närvarande används i dansk grisuppfödning för att möjliggöra de uppsatta målen för att minska klimatpåverkan.
Frekvent gödselutmatning för metanreducering
Från och med 1 maj 2023 är det i Danmark lag på att frekvent utmatning måste utföras i befintliga slaktgrisstall och i alla nya grisstall. Det är en del av jordbruksavtalet från 2021 "Avtal om grön omställning av danskt jordbruk".
Cirka 2,5 % av Danmarks totala utsläpp av växthusgaser kommer från grisstallens metanutsläpp, varav cirka 77 % av denna metan bildas i gödseln. Lagstiftningen bidrar därför till en minskning av den danska grisproduktionens utsläpp av växthusgaser motsvarande 150 000 ton CO2-ekvivalenter per år 2025, vilket ökar till 170 000 ton CO2-ekvivalenter per år 2030.
Frekvent utmatning hämmar tillväxten av oönskade bakterier
Målet är att så snabbt som möjligt flytta gödslet från de varma stallen till svalare lagringsförhållanden i gödseltanken eller till biogasanläggningen. Traditionellt har gödsel legat kvar i stallet,vid en temperatur på 18-20 grader, och tömts först efter fyra till fem veckor, vilket innebär att metan bildas då kol omvandlas till metan. Ett sätt att minska detta är att oftare tömma ställen på gödsel.
I praktiken innebär lagstiftningen att gödslet ska avlägsnas när gödselnivån är 10 cm i gropen eller var 7:e dag i alla slaktgrisstall samt i nya smågris- och suggstall. Danska grisuppfödare använder olika metoder för att uppfylla lagstiftningen. Exempel på metoder är automatisk vakuumutmatning eller att dra ut pluggar.
I den här videon kan du se en metod för frekvent gödselutmatning.