Foto: DAFC
Nyheter, 27. november 2024

Klimatsatsningar inom dansk grisuppfödning

Målet är ambitiöst: 50 % minskning av CO2e-utsläppen i grisuppfödningen till 2030.

Danska grisar står för närvarande för 14 % av de totala CO2-utsläppen från jordbrukssektorn. Nya tekniska åtgärder i stallen måste därför implementeras.

I artikelserien om klimatåtgärder tittar vi närmare på initiativ, forskning och teknik som för närvarande används i dansk grisuppfödning för att möjliggöra de uppsatta målen för att minska klimatpåverkan.

Kylning av gödsel

I den här utgåvan tittar vi närmare på kylning av gödsel.

En tredje teknik för att minska klimatpåverkan i dansk grisproduktion är kylning av gödsel.

Gödselkylning bidrar till att minska ammoniakutsläppen.

När det gäller gödselkylning har flera system testats. På 1990-talet genomfördes försök i Danmark där kylslangar placerades i botten av flytgödselbrunnen i ett slaktgrisstall med spaltgolv. Studien visade dock att gödselns temperatur steg upp genom gödseln. Det skulle minska kylningens effekt på ammoniakutsläppen, som i denna studie visade sig vara 10 % vid en kylningshastighet på 10 W/m2.

I Nederländerna kyls gödseln genom ytan med hjälp av kylflänsar som flyter på gödselytan, vilket är anledningen till att gödselkylning i Nederländerna är godkänd för högre effekt. Den godkända minskningen i Nederländerna gäller dock kylning av gödsel i kombination med minst 40 % fast golv i stallet och gjutjärnsspalt i gödselområdet. Dessa åtgärder beräknas ge en total minskning av ammoniakutsläppen med 70 %.

I Sverige har gödselkylning med gjutna kylslangar testats. Det visade sig att metoden kunde kyla botten av gropen och därmed också gödseln. Denna metod är nu den mest utbredda i Danmark, eftersom den säkerställer att flytgödselsystemet fungerar korrekt.

Baserat på ovanstående studier lades gödselkylning till på den danska miljöskyddsstyrelsens tekniklista.

Gödselkylning kopplad till en värmepump är en miljöteknik som kan minska ammoniak från djurstallar, samtidigt som energin återvinns och ger värme till fastigheten. Värmen kan till exempel användas i stall där det finns behov av uppvärmning, men även till annan uppvärmning i fastigheten. Det gör det till en intressant teknik att ta hänsyn till när man till exempel bygger om eller bygger nytt.

Du kan läsa mer här:

Klimatåtgärder inom dansk grisuppfödning - Linspel för att minska påverkan av växthusgaser

Klimatåtgärder i den danska grisuppfödningen - Frekvent gödselutmatning för metanreducering