Klimatskatt på dansk grisuppfödning
Från och med år 2030 införs en skatt på klimatutsläpp från det danska jordbruket.
Danmarks grisuppfödning ligger långt framme när det gäller att implementera ny teknik som minskar klimatpåverkan.
Den kommande klimatskatten innebär att danska grisuppfödare måste införa ny klimatteknik om de vill få en lägre eller undvika skatt på sina gårdar.
De tekniska lösningar som finns tillgängliga för danska gårdar är fackling av luft från tältförsedda gödseltankar, linspelsystem, gödselutmatning var sjunde dag, kylning av gödsel, gödselförsurning och att skicka gödseln till biogasanläggningar.
Att optimera fodret till en mer klimatvänlig version är också ett möjligt verktyg.
Lagkrav på utmatning av gödsel
Den 1 maj 2023 infördes ett lagstadgat krav på frekvent utmatning av gödsel i alla slaktgrisstall. Nya stall för suggor och smågrisar som byggs efter detta datum omfattas också av detta krav.
Om gödseln töms minst var sjunde dag minskar metanbildningen i stallet med 45-50 procent.Metan är en gas vars klimatpåverkan är 28 gånger högre än koldioxid. Generellt sett är det viktigt för dansk grispuppfödning att minimera metanutsläppen för att undvika skatten, vilket tekniken bidrar till.
Grundavdrag på skatten
Även om en skatt införs finns det ett grundavdrag på 60 procent. Det är för att lyfta fram att det finns utsläpp i samband med produktionen av livsmedel. Genom att införa olika tekniska lösningar kan danska grisuppfödare undvika att betala skatten på 300 DKK per CO2-ekvivalent, vilket ökar till 750 DKK år 2035. Detta görs eftersom det finns en övergångsperiod där grisuppfödaren har möjlighet att investera och implementera den nya tekniken.