Nyheter, 26. september 2024

Klimatskydd i Fokus

I oktober startar vi en ny serie. Sedan rapporterar vi regelbundet om de olika aktiviteter som branschen gör för att uppnå klimatmålen

Den danska livsmedelsindustrin har satt upp ambitiösa mål. År 2050 år målet att branschen ska producera livsmedel på ett klimatneutralt sätt. Tillsammans med landets grisuppfödare och slakterier har den danska branschorganisationen Landbrug & Fødevarer definierat en vision för 2050. Danskt griskött är ett kvalitetslivsmedel i Danmark och runt om i världen. Det skapar en grund för välstånd och attraktiva jobb i hela landet. Fokus ligger på hållbarhet, djuromsorg och styrning. Grisnäringen har definierat ett antal mål som en del av sin Vision 2050. CO2-utsläppen i primärproduktionen ska minska med 50 procent till 2030 och 60 procent av den grisgödsel som produceras ska användas i biogasanläggningar för att generera energi. Branschen har satt som mål att det ska vara obligatoriskt för grisar att vara frigående i alla delar av stallet senast 2050. Dessutom förbjuds svanskupering så att alla grisar får en knorr. Slutligen har alla djur världens högsta hälsostatus och överlevnadsgrad.

För att uppnå de fastställda målen arbetar grisnäringen vidare med innovativa lösningar. Nästa månad inleder vi en ny serie i vårt nyhetsbrev om grisar. I den kommer vi att rapportera om de olika hållbarhetsprojekt och initiativ som finns i branschen.