Kostråden i Danmark, Sverige och Tyskland rekommenderar att man äter mindre kött – men det är viktigt att skilja mellan mindre och inget. För även om rubrikerna ofta handlar om restriktioner, visar en grundlig genomgång av riktlinjerna att griskött fortfarande har en naturlig och legitim plats i en balanserad kost.

Tittar man närmare på mängdrekommendationerna som länderna ger är det tydligt att grisköttet inte är ute ur bilden.

Vad säger kostråden om kött?

I både Danmark och Sverige rekommenderas att begränsa mängden rött kött till max 350 gram tillagad mängd per vecka. Det motsvarar cirka 400-500 gram före tillagning och räcker till flera måltider med magert griskött, till exempel kotletter, köttfärs eller filé.

Tyskland är mest restriktiva. De rekommenderar maximalt 300 gram kött och korv i veckan, oavsett om det är rött eller vitt kött. Det innebär att man fortfarande kan äta griskött, men man måste prioritera köttslag och mängd.

I tabellen nedan visas rekommendationerna intill varandra. Det är tydligt att Danmark och Sverige ligger i linje, medan Tyskland har en mer strikt gräns, utan specifik åtskillnad mellan t.ex. gris- och nötkött:

Griskött klassas som rött kött, men inte som problematiskt

Alla tre länderna klassar griskött som rött kött, tillsammans med nötkött och lamm. Men det är viktigt att slå fast: Inget av länderna gör någon negativ åtskillnad mellan gris- och nötkött. Tvärtom nämns ofta griskött som en del av en varierad kost, särskilt magert och obearbetat. Bearbetade produkter som bacon och korv rekommenderas i begränsad mängd i alla länderna, men magra styckdetaljer av gris passar bra i kostråden.

Näringsvärde och möjligheter till förbättringar

Griskött är en bra källa till många viktiga näringsämnen, som protein, vitamin B12, järn och zink, och bidrar därmed till kostens allmänna kvalitet. Samtidigt är många magra styckdetaljer relativt fettfattiga och lätta att passa in i en kost som uppfyller de moderna hälsokraven.

Dessutom ligger den danska grisproduktionen väl till när det gäller klimatvänliga förbättringar, foderoptimering och djurskydd - faktorer som inte framgår av kostråden, men som i allt högre grad påverkar konsumenternas val.

I kostråden i Danmark, Sverige och Tyskland ingår att man begränsar mängden rött och processat kött, men inte att man utesluter kött från kosten. I både Danmark och Sverige finns det plats för griskött om man håller sig inom 350 gram tillagat kött i veckan. Det handlar alltså inte om antingen eller, utan om balans och kvalitet.

Källa: Fødevarestyrelsen, Deutsche Gesellschaft für Ernährung, Livsmedelverket