Foto: Landbrug & Fødevarer
Nyheter, 26. september 2024

Nytt avtal för dansk djuromsorg på plats

Nytt djurvårdsavtal innebär frigående för danska grisar, fler grisar med hela svansar och en förstärkt utbildningsinsats i branschen

En milstolpe för dansk grisuppfödning 

En bred överenskommelse mellan regeringen, SF, Liberal Alliance, Konservative, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti och Alternativet skapar en långsiktig inriktning för sektorn de kommande åren, menar ordförande för Sektor for gris på Landbrug & Fødevarer, Erik Larsen.

- Långsiktiga och förutsägbara villkor är helt avgörande för de danska grisuppfödarna. Om vi ska planera vår produktion på lång sikt måste vi veta vilka krav som ställs i framtiden. Vi behöver gott om tid för att skriva av befintliga byggnader och investera i byggnader som uppfyller nya krav på både hållbarhet och djuromsorg. Med en bred politisk överenskommelse om framtidens djuromsorg för danska grisar får vi förutsägbarhet och långsiktiga ramar. Jag är därför mycket nöjd med att en bred överenskommelse har nåtts, säger Erik Larsen, ordförande för Landbrug & Fødevarers Sektor for Gris.

Åtgärder för hela svansar och lagstadgad lösdrift

Det nya avtalet innebär att nya grisningsboxar, enligt lag, ska byggas för lösdrift.  Traditionella boxar fasas ut genom att införa ett övergångssystem. Samtidigt är det tillåtet att använda skyddsbyglar under de första dagarna efter grisningen för att skydda kultingarna.

Det införs också en omfördelningsmekanism som ger ett särskilt bidrag till uppfödare som föder upp grisar med hela svansar. För attfå flerspädgrisar och suggor att överleva bör en studie genomföras om möjliga åtgärder som behöver introduceras.

Avtal om djuromsorg speglar branschens mål för framtiden

Erik Larsen är nöjd med att många åtgärder i djuromsorgsavtalet återspeglar branschens egna mål för utvecklingen av den danska grisuppfödningen.

- Naturligtvis finns det områden som jag skulle ha beskrivit annorlunda om jag själv hade tagit fram detta djuromsorgsavtal. Jag kommer till exempel att vara mycket uppmärksam på hur övergångssystemet för lösdrift genomförs. Vi behöver ett system som tar hänsyn till den normala avskrivningstiden för en byggnad, som är 30 år. Det krävsså att vi säkerställer gott om tid för avskrivning av de befintliga stallen. Med detta sagt är jag också mycket glad över att politikerna har lyssnat på hur grisnäringen ser på framtiden. Vi kommer verkligen att se hur värdefullt det är att vi som sektor har tagit ett proaktivt ansvar. Vi har satt oss ner tillsammans och bestämt hur vi tycker att framtiden ska se ut, säger Erik Larsen, ordförande för Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris.


Europeiskt djuromsorgsavtal uppskjutet på obestämd tid

Medan det danska djuromsorgsavtalet har gått i mål, har det europeiska avtalet skjutits upp på obestämd tid. Det innebär att danska lantbrukare får ytterligare krav, samtidigt som arbetet med att säkerställa enhetliga europeiska krav har stannat av.

- Vi behöver ett europeiskt djuromsorgsavtal som ger enhetliga krav i hela EU. Nu har Danmark tagit ett steg framåt. Jag vill därför uppmana den danska livsmedelsministern att verka för att den danska regeringen under det danska EU-ordförandeskapet 2025 gör det till en prioritering att EU ska sluta ett djuromsorgsavtal som säkerställer lika villkor.