
Ribollita med bönor, saltad citron och griskind
Det finns många varianter av Ribollita, en berömd toskansk soppa full av smak och vintergrönsaker.
Huvudingredienserna är alltid bönor och billiga grönsaker som kål, morot, selleri, potatis och lök.
Av Mikkel Karstad
Tillagningstid
Ca 1 timme och 10 minuter
Du behöver
4 personer
Ribollita
200 g cannellinibönor eller andra vita bönor
4 griskinder
2 lökar, 220 g
4 morötter, 300 g
2 selleristjälkar, 60 g
2 stora potatisar, 270 g
2 vitlöksklyftor
10 timjankvistar
1 dl smakneutral olja
2 msk tomatpuré, koncentrerad
½ savoykål, 350 g
2 nävar palmkål, 50 g
1 saltad citron (kan köpas i specialaffärer eller göras enligt receptet nedan)
Salt och nymalen peppar
Tillbehör
- 4 skivor (dagsgammalt) surdegsbröd
- 1 dl olivolja
- 50 g riven parmesanost
Gör så här
Ribollita
Dagen innan: Blötlägg bönorna i kallt vatten över natten. Om du använder konserverade bönor behöver du 400 g och du behöver inte blötlägga dem.
- Skölj bönorna och lägg dem i en kastrull med färskt vatten så att det täcker.
- Koka i 45-60 minuter tills de är mjuka och fortfarande har lite tuggmotstånd. Ta bort kastrullen från värmen och låt bönorna gå färdigt i kokvattnet.
- Skär griskinderna i grova tärningar på ca 2×2 cm.
- Lägg kinderna i en skål, strö över lite salt och låt dem stå i 15-20 minuter.
- Skölj lök, morötter, selleri och potatis och skär dem i bitar.
- Skala vitlöken och dra timjanbladen från stjälkarna och hacka allt fint.
- Häll smakneutral olja i en stekpanna, värm på hög värme, lägg i tärnade griskinder och stek i några minuter tills de får fin färg.
- Tillsätt timjan och vitlök och låt steka i ytterligare 1 minut. Tillsätt lök, morötter, selleri och potatis och låt steka i 4-5 minuter så att allt faller ihop lite. Krydda med salt och nymald peppar.
- Tillsätt tomatpuré och vatten i grytan så att det täcker grönsakerna med ca 2 cm.
- Koka upp och låt sjuda under lock i 30 minuter.
- Skär kålen i strimlor och tillsätt i soppan. Täck över grytan och låt soppan sjuda i ytterligare 15 minuter.
- Tillsätt bönorna och låt sjuda i ytterligare 10 minuter, smaka av med salt och nymalen peppar och finhackad saltad citron.
- Smörj brödskivorna med olivolja och lite salt och grilla dem på en grillpanna eller i ugnen tills de är gyllene och krispiga.
- Servera den varma soppan toppad med riven parmesan och grillat bröd.
Saltade citroner
- Tvätta oskalade citroner och stick 8-10 gånger i varje citron med en kniv så att saltet kan tränga in i fruktköttet.
- Lägg citronerna i en stor syltburk och pressa ihop dem väl. Tillsätt grovt salt så att det täcker och stäng locket.
- Låt citronerna ligga i burken i 3-4 veckor innan du använder dem.
Energifördelning
Energifördelning och energiinnehåll per person
Protein 14 %
Kolhydrater 34 %
Fett 52 %
3921 kJ - 937 kcal