Huvudingredienserna är alltid bönor och billiga grönsaker som kål, morot, selleri, potatis och lök.

Av Mikkel Karstad

Tillagningstid

Ca 1 timme och 10 minuter

Du behöver 

4 personer

Ribollita
200 g cannellinibönor eller andra vita bönor
4 griskinder
2 lökar, 220 g
4 morötter, 300 g
2 selleristjälkar, 60 g
2 stora potatisar, 270 g
2 vitlöksklyftor
10 timjankvistar
1 dl smakneutral olja
2 msk tomatpuré, koncentrerad
½ savoykål, 350 g
2 nävar palmkål, 50 g
1 saltad citron (kan köpas i specialaffärer eller göras enligt receptet nedan)
Salt och nymalen peppar

Tillbehör

  • 4 skivor (dagsgammalt) surdegsbröd
  • 1 dl olivolja
  • 50 g riven parmesanost

Gör så här

Ribollita

Dagen innan: Blötlägg bönorna i kallt vatten över natten. Om du använder konserverade bönor behöver du 400 g och du behöver inte blötlägga dem.

  1. Skölj bönorna och lägg dem i en kastrull med färskt vatten så att det täcker.
  2. Koka i 45-60 minuter tills de är mjuka och fortfarande har lite tuggmotstånd. Ta bort kastrullen från värmen och låt bönorna gå färdigt i kokvattnet.
  3. Skär griskinderna i grova tärningar på ca 2×2 cm.
  4. Lägg kinderna i en skål, strö över lite salt och låt dem stå i 15-20 minuter.
  5. Skölj lök, morötter, selleri och potatis och skär dem i bitar.
  6. Skala vitlöken och dra timjanbladen från stjälkarna och hacka allt fint.
  7. Häll smakneutral olja i en stekpanna, värm på hög värme, lägg i tärnade griskinder och stek i några minuter tills de får fin färg.
  8. Tillsätt timjan och vitlök och låt steka i ytterligare 1 minut. Tillsätt lök, morötter, selleri och potatis och låt steka i 4-5 minuter så att allt faller ihop lite. Krydda med salt och nymald peppar.
  9. Tillsätt tomatpuré och vatten i grytan så att det täcker grönsakerna med ca 2 cm.
  10. Koka upp och låt sjuda under lock i 30 minuter.
  11. Skär kålen i strimlor och tillsätt i soppan. Täck över grytan och låt soppan sjuda i ytterligare 15 minuter.
  12. Tillsätt bönorna och låt sjuda i ytterligare 10 minuter, smaka av med salt och nymalen peppar och finhackad saltad citron.
  13. Smörj brödskivorna med olivolja och lite salt och grilla dem på en grillpanna eller i ugnen tills de är gyllene och krispiga.
  14. Servera den varma soppan toppad med riven parmesan och grillat bröd.

Saltade citroner

  1. Tvätta oskalade citroner och stick 8-10 gånger i varje citron med en kniv så att saltet kan tränga in i fruktköttet.
  2. Lägg citronerna i en stor syltburk och pressa ihop dem väl. Tillsätt grovt salt så att det täcker och stäng locket.
  3. Låt citronerna ligga i burken i 3-4 veckor innan du använder dem.

 

Energifördelning

Energifördelning och energiinnehåll per person
Protein 14 %
Kolhydrater 34 %
Fett 52 %
3921 kJ - 937 kcal