Du behöver

Till 4 personer

Garnityr

10 skalade pärllökar 
1 dl vinäger
1 dl socker
500 g frysta ärtor
4 gröna sparrisar

Köttet

Fläskkarré, 700 g 
Olivolja

Selleripuré

½ selleri 
2½ dl vispgrädde

Blanquette-sås

40 g kycklingfond 
100 g smör
100 g gräddfil
35 g pastöriserade äggulor
1 ägg
Salt
Peppar
Citron

Till såsen
Gräslök och murklor - eller andra örter och svampar

Dekoration

Örter och ätbara blommor

Gör så här

Picklad pärllök:

  1. Börja med att pickla pärllöken. Det bör helst kylas över natten eller åtminstone ett par timmar.
  2. Koka upp vinäger och socker och häll över pärllöken.

Köttet:

  1. Rulla fläskkarrén tätt i plastfilm. Pochera den i ca 70-80 grader varmt vatten (strax under kokpunkten) tills köttet har en kärntemperatur på 58 grader.
  2. Packa upp köttet ur filmen, torka det väl och låt det vila.

Selleripuré:

  1. Skala selleri och skär grova i tärningar.
  2. Koka sellerin i grädde tills den är mjuk.
  3. Mixa sedan slätt i en mixer eller med en stavmixer och smaka av med salt.

Blanquette-sås:

  1. Koka upp kycklingfond och smör i en kastrull.
  2. Vispa ihop gräddfil, äggulor och ägg i en annan kastrull eller mixa med en stavmixer.
  3. Häll kycklingbuljongen och smöret i pannan med äggen och gräddfilen och värm på medelvärme medan du blandar eller vispar.
  4. Mixa/vispa tills såsen är tjock och krämig.
  5. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Tillagning:

  1. Pensla köttet med olja och bryn det runt om på en het grillpanna eller i en vanlig stekpanna tills det har fått färg.
  2. Bryn sparrisen tills den har fått färg på båda sidor.
  3. Fräs ärtorna i lite smör och vatten i 1-2 minuter. De är klara när de ändrar färg till en något mörkare grön färg.
  4. Skär en skiva av köttet och servera på en tallrik med selleripuré, sparris, ärtor, pärllök och garnera med örter och ätbara blommor efter eget val.
  5. Servera såsen vid sidan om.