Spicy bowl
Här är en enkel och god sallads-bowl med bara en gnutta kött.
Här är en enkel och god sallads-bowl med bara en gnutta kött. De ca 50 g kött per person bidrar till att optimera upptaget av järn och zink från grönkål, gröna bönor och fullkornsnudlar, som du också hittar i denna kryddiga bowl. Salladen innehåller både kalla och varma inslag och du kan kicka igång smaken ytterligare med mer chili.
Du behöver
4 personer
Det varma
200 g pulled pork
300 g pommes frites av sötpotatis
200 g gröna bönor
3 tsk olivolja
1 tsk salt
Nymald peppar
250 g nudlar, helst fullkornsnudlar
2 tsk salt
Grönt
60 g grönkål
250 g körsbärstomater
Dressing
2 dl creme fraiche 9 %
4 msk chilisås
10-20 g jalapenõs
1 tsk salt
Tillagningstid: 30 minuter
Gör så här
Det varma:
1. Förvärm ugnen till 180 grader varmluft
2. Ta upp köttet ur förpackningen. Ta fram en lämplig mängd och lägg det i en ugnsfast form som passar mängden kött. Häll i lite av stekskyn. Spara resten i en tättslutande behållare till en annan måltid.
3. Lägg pommes frites av sötpotatis och gröna bönor på en plåt med bakplåtspapper.
4. Gnid in de gröna bönorna med olivolja, salt och peppar.
5. Ställ in kött, pommes frites och de gröna bönorna i ugnen. Det tar 25-30 minuter.
6. När köttet är färdigt kan det dras isär med två gafflar.
7. Koka nudlarna med salt enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet när nudlarna är al dente.
Grönt:
1. Skölj och finhacka grönkål.
2. Skölj och halvera tomaterna.
Dressing:
1. Blanda creme fraiche och chilisås i en skål.
2. Hacka jalapenõs i mindre bitar och blanda i dressingen.
3. Smaka av med salt.
Servering:
1. Lägg nudlarna i botten på en djup tallrik och tillsätt lite av dressingen och blanda väl. Tillsätt grönkål, pommes frites, bönor, kött, tomater och toppa med dressing.
Tips
· Köp färdig pulled pork för att spara tid.
· Byt ut färdig pommes frites mot färsk sötpotatis och gör pommes frites själv.
· Du kan använda både färska och frysta bönor.
· Du kan alltid ändra både bas och topping efter smak.
ENERGIFÖRDELNING
Näringsinnehåll per person (ca 548 g av rätten):
Energi: 2446 kJ (582 kcal)
Protein: 24 g
Kolhydrater: 75 g
Kostfiber: 11 g
Fett: 18 g
Näringsinnehåll per 100 g:
Energi: 641 kJ (153 kcal)
Protein: 4,4 g
Kolhydrater: 14 g
Kostfiber: 1,9 g
Fett: 3,2 g