Syftet var att ge en inblick i vardagen på en professionell gård, bland annat genom en rad aktiviteter, som besök i stallen, uppvisning av utfodring och teknik, information om djuromsorgen och möjlighet att se hur mycket en slaktgris väger. Besökarna fick också träffa medarbetare och producenter som berättade om sitt dagliga arbete och sina erfarenheter.
Reaktionerna var positiva: Gästerna visade nyfikenhet och intresse för både djuren och tekniken, medan producenterna upplevde att dialogen med allmänheten skapade större förståelse för grisproduktion i allmänhet.
Kasper Henricksen, lantbruksdirektör på Overgaard Gods, sa:
”Vi är helt överväldigade av den positiva feedback vi har fått från besökarna efter Åbent Landbrug. Många av besökarna trodde inte att det var möjligt att komma in i ett grisstall. Flera blev också överraskade när de såg hur lugna djuren är. Detta undanröjer vissa fördomar och därför är det så viktigt att vi öppnar upp lantbruket.”
Sedan initiativet startade 1995 har Åbent Landbrug i Danmark lockat mellan 60 000 och 100 000 besökare varje år, och i år var inget undantag. Även denna gång bidrog evenemanget till att öka förståelsen för modern livsmedelsproduktion och kraven på ansvar och öppenhet inom olika sektorer, däribland grisproduktionen.