Nyheter, 06. augusti 2019

Kalvfärslimpa

Vad kan kalv? I denna film lagar vi en köttfärslimpa på kalvkött med stekt svamp, timjan och akvavit, och till detta serveras en grönkål- och rotfruktsallad.

Kalvfärslimpa med svamp och ugnsbakade rotfrukter blandat med grönkål och nötter

4 personer
Tillagningstid ca 1 timme och 15 minuter

Det här behöver du

1 portion grundfärs
250 g svamp (champinjoner, ostronskivling, kantareller)
2 tsk olja
Lite salt och nymald peppar
5 kvistar timjan
3 msk akvavit

Rotfrukter med grönkål och nötter

1 kg rotfrukter (skalad vikt) (morot, jordärtskocka, persiljerot)
3 msk äppelcidervinäger
2 tsk olja, t.ex. olivolja

100 g ansad grönkål
1 dl hasselnötter eller 50 g mandlar
1 liten bit pepparrot, 2-3 msk riven
1 tsk olja, t.ex. olivolja

Så här gör du

Sätt ugnen på 200 grader
Rensa svampen och skär den i mindre bitar.
Värm oljan i en varm panna. Stek svampen i 4-5 minuter tills de faller samman lite.
Krydda med salt och peppar.
Tag ur svampen ur pannan, hacka grovt och låt svalna.
Skölj och hacka timjankvistarna.
Tillsätt timjan, svamp och akvavit och rör ihop färsen.
Klä ett ugnsfast fat med bakplåtspapper.
Forma färsen till en limpa på fatet.

Baka kalvfärslimpan i 30-40 minuter tills den har satt sig men fortfarande är saftig i mitten. Skala och skölj rotfrukterna och skär de i grova bitar. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt. Lägg rotfrukterna på plåten, häll över olja, vinäger, salt och peppar och blanda väl. Baka dem i 20-30 minuter tills de är mjuka och gyllenbruna. Skölj grönkålen och låt den rinna av ordentligt. Hacka grönkål och hasselnötter. Riv pepparrot. Ta ut rotfrukterna och vänd dem med grönkål, nötter, pepparrot och olja.

TIPS

  • Grönkål kan köpas sköljd och hackad.

Näringsinnehåll per person:

Protein 32 %
Kolhydrater 34 %
Fett 34 %
2210 kJ – 530 kcal