Nyheter, 06. augusti 2019

Kalvköttbullar

Vad kan kalv? Se en film om hur du lagar kalvköttbullar med ramslök som serveras med blomkålsallad med sparris och citrondressing. Bon Appetit!

Kalvköttbullar med ramslök och stekt blomkål, grön sparris och ramslökspesto

4 personer
Tillagningstid ca 40 minuter

Det här behöver du

1 portion grundfärs  
8 ramslöksblad  
1½ msk olja   

Blomkål och sparris  

1 litet eller ett halvt stort blomkålshuvud, ca 600 g
12 gröna sparrisar
2 tsk olja, t.ex. olivolja
½ tsk salt
Lite färskmald peppar
1 obesprutad citron
1 schalottenlök
2 tsk akaciahonung
Ramslökspesto
20 g solrosfrön
30 ramslöksblad
20 g vesterhavsost eller annan fast aromatisk ost
1 dl olja, t.ex. olivolja, druvkärnolja eller kallpressad rapsolja

Så här gör du

Rosta solrosfröna i en varm panna, den du ska använda för att steka köttbullarna. Låt solrosfröna svalna i en skål. Skölj och hacka ramslök och rör ner det i färsen. Värm oljan i en varm panna. Forma färsen till köttbullar med en sked och lägg dem i pannan. Stek dem i 6-8 minuter på båda sidor, ca 15 minuter totalt, så att de får en vacker stekyta och är saftiga i mitten. Ta av köttbullarna, lägg dem på ett fat och håll dem varma. Fortsätt tills all färs har stekts.

Medan köttbullarna steker:

Skölj ramslöken och låt den rinna av ordentligt. Lägg ramslöken i en blender tillsammans med solrosfrön, ost och olja, och blanda till en slät grön pesto. Smaka av med salt och peppar. Ta bort de grova gröna bladen från blomkålen. Skär eller bryt blomkålen i mindre buketter och skölj dem i kallt vatten. Låt dem rinna av ordentligt. Skölj sparrisen och låt dem rinna av. Bryt av och släng rotändarna. Skär sparrisen i mindre bitar. Värm 1 tsk olja i en panna med hög värme. Stek blomkålen på hög värme så att den får en vacker färg och lite brända toner, ett par minuter på varje sida. Om inte allt får plats i pannan på en gång, så stek hellre i omgångar så att alla blomkålsbitarna får en vacker gyllene färg. Krydda med ¼ tsk salt och lite peppar. Ta av blomkålen och häll i 1 tsk olja i pannan. Stek sparrisen i 1-2 minuter på hög värme så att de får lite färg men fortfarande är spröda. Krydda med ¼ tsk salt och lite peppar. Blanda sparris och blomkål. Tvätta citronen, riv skalet fint och pressa ur saften. Skala och hacka schalottenlöken fint. Blanda citronsaft, citronskal, akaciahonung och finhackad schalottenlök. Smaka av med lite salt och peppar. Blanda ner dressingen i blomkålen och sparrisen.

TIPS

  • Istället för ramslök kan man använda persilja och vitlök.
  • Rätten kan lagas utan pesto och blir då lite mindre fet.

 

Näringsinnehåll per person:

MED pesto

Protein 24 %
Kolhydrater 17 %
Fett 59 %
2475 kJ – 590 kcal

UTAN pesto

Protein 36 %
Kolhydrater 25 %
Fett 38 %
1650 kJ – 390 kcal