
Mul- och klövsjuka kan bl.a. drabba grisar och kreatur. I Danmark har det dock inte varit något utbrott av mul- och klövsjuka sedan 1983. Stränga danska hygienkrav med tvätt och desinfektion av lastbilar är sannolikt en stor del av anledningen till detta.
Mul- och klövsjuka är en virusinfektion som kan drabba alla klövbärande djur, inklusive grisar och kor. Bortsett från de europeiska delarna av Ryssland och Turkiet har Europa varit fritt från mul- och klövsjuka de senaste åren. Danmark hade det senaste utbrottet av mul- och klövsjuka 1983. Afrika, Asien och Sydamerika är de områden där mul- och klövsjuka är mest utbrett.
Vad gör man i Danmark för att minska risken för smitta?
För att minska risken för smitta har Danmark infört stränga hygienkrav med tvättning och desinfektion av lastbilar som har transporterat djur i utlandet och som kör in i Danmark. Därutöver får matavfall från kök inte användas som grisfoder.
Symptomen på mul- och klövsjuka är sår och blåsor i munnen, på tryne/mule och vid klövkanten. Djuren dreglar ofta och har svårt att äta. Dödligheten är låg, förutom hos ungdjur, men produktiviteten påverkas (sänks) betydligt.
I litteraturen nämns exempel på att människor skulle ha smittats, men det är sannolikt tal om samtidig förekomst av hand-, fot-, och munsjuka, en virusinfektion hos människor vars symptom kan påminna om mul- och klövsjuka.
Mul- och klövsjuka.smittar vid kontakt med sjuka djur. Viruset kan överleva länge i miljön så redskap, vagnar och annat material kan också överföra smittan. Luftburen smitta med mul- och klövsjuka kan färdas flera kilometer. Dessutom är det känt att ett virus kan överleva i livsmedel, men det dör i moget kött då PH-värdet faller till under 6. Det finns exempel på att smitta har överförts vid utfodring med matavfall.
Ett utbrott av mul- och klövsjukan kommer direkt medföra att exporten av kött och levande djur stoppas. Förlusten för det danska lantbruket och det danska samhället vid ett utbrott av mul- och klövsjuka kommer att bli åtskilliga miljarder kronor.
Läs mer:
Fødevarestyrelsen
World Organisation for Animal Health

Svinpest
Det har aldrig förekommit afrikansk svinpest i Danmark och det senaste utbrottet av klassisk svinpest i Danmark var 1933. Svinpest smittar inte människor.
Read more about Svinpest
Förebyggande åtgärder mot afrikansk svinpest
Dansk grisnäring har sedan några år tillbaka en noggrann kontroll av de lastbilar som transporterar spädgrisar och avelsgrisar som exporteras.
Read more about Förebyggande åtgärder mot afrikansk svinpest
PED
Virusinfektionen PED har aldrig påvisats i Danmark och kan inte smitta människor.
Read more about PED
Hygien
God hygien är en viktig del av en modern tamdjursproduktion. Genom att praktisera en god hygien bidrar man också till att säkra ett gott smittskydd.
Read more about Hygien
Transport
Som en del av kvalitetsprogrammet DANISH fokuserar transportstandarden på smittskydd.
Read more about Transport