
När grisarna kommer in på slakteriet besiktar och godkänner den offentliga veterinärkontrollen de levande grisarna för att säkra att djuren inte har utsatts för överbelastning. Tillsynen fungerar samtidigt som en hälsokontroll som säkrar att endast friska djur förklaras välägnade för konsumtion.
Den offentliga veterinärkontrollen ser till att alla bestämmelser om djuromsorg följs. Kontrollen, tillsammans med en kontroll efter slakt, säkrar att endast friska delar från friska djur godkänns för konsumtion. Vid kontrollen söker man också efter tecken på att omsorgen om djuren har äventyrats i form av skador eller annan överbelastning.
Kontrollen innan slakt innebär:
- Genomgång av grisarna i rörelse
- Ev. kontroll av grisar med onormal rörlighet, synliga skador etc.
- Bedömning av om djuren är sjuka, utmattade, upphetsade eller visar tecken på störningar i allmäntillståndet
Grisar som misstänks vara sjuka eller under medicinsk behandling undersöks grundligt för att ställa en diagnos.
Grisar som avvisas vid kontrollen innan slakt avlivas och skickas till destruktion.
Bonden använder kontrollresultaten för förebyggande åtgärder
Kontrollresultaten skickas vidare till slakteriet och vidare därifrån till bonden tillsammans med avräkningen. Därmed får bonden information om eventuella sjukdomstecken mycket tidigt och kan förebygga problemen innan de växer sig stora.
Den offentliga veterinärkontrollen av de levande grisarna innan slakt (köttkontroll) sker i enlighet med reglerna i kontrollförordningen för animaliska livsmedel (854/2004/EF).

Intransport till slakteriet och uppställning
När grisarna lämnar grisstallet, transporteras till slakteriet i lastbil och ankommer dit, är det en rad faktorer som är avgörande för djuromsorgen.
Read more about Intransport till slakteriet och uppställning
Gruppvis bedövning med CO2
Innan slakt bedövas grisarna med en luftblandning som innehåller CO2. Mer än 95 % av de danska slaktgrisarna bedövas dessutom gruppvis.
Read more about Gruppvis bedövning med CO2
Avlivning (stickning)
På danska slakterier avlivas grisar, efter bedövning med CO2, genom att skära av (stickning) halspulsådern följt av avblodning.
Read more about Avlivning (stickning)