Miljonbiff med bacon och potatismos

En dansk klassiker! Köttfärssås på nötfärs och bacon som serveras med luftigt potatismos. Barnvänlig middagsmat som går hem hos de flesta. Det är ett perfekt recept när du ska laga mat till många, t.ex. i en matklubb.

Det här behöver du

4 personer

500 g nötfärs, 4-7 % fett
1 tsk salt
¼ tsk peppar

1 lök, 100 g
1 vitlöksklyfta
2-4 morötter, 200 g

125 g bacon, i bit eller skivad
1 tsk olja

2 burkar hela tomater eller 1 stor burk koncentrerad tomatpuré, 140 g
2 dl vatten
1 lagerblad
1 tsk socker

1,2 kg potatis till mos
1 msk smör eller olivolja
1-2 tsk riven eller stött muskotnöt

Ca 30 minuter

 

Så här gör du

Skala lök och vitlök.

Hacka löken och skiva vitlöken.
Skala morötterna och riv dem grovt på rivjärn.
Tärna baconet.

Värm oljan i en gryta på hög värme.
Bryn bacon 4-5 minuter i grytan tills det är gyllenbrunt. Tag upp baconet från pannan och lägg på en tallrik.
Bryn köttet tillsammans med lök, vitlök och rivna morötter. Tillsätt salt och peppar.

Tillsätt tomater, lagerblad, socker och bacon.
Låt rätten sjuda i 20-25 minuter.

Skala potatisarna, skär dem i mindre bitar och koka dem mjuka i osaltat vatten.
Häll av potatisen och spara lite av kokvattnet till moset.
Mosa potatisarna med en visp eller potatisstöt. Tillsätt smör och kokvatten till lämplig konsistens.
Smaka av med muskot, salt och peppar.


Tips

  • Servera med ris eller pasta istället för potatismos.
  • Blanda i rotfrukter i moset.
  • Champinjoner är också gott att använda i denna rätt.
  • Servera parmesan till.

 

   Näringsinnehåll och innehåll per person

Protein 26 %
Kolhydrater 42 %
Fett 31 %
2630 kJ – 630 kcal