Foto: Voresmad.dk

Karbonader med stuvade ärtor och morötter

Av Anne Skovgaard-Petersen

Det här behöver du:

4 personer

500 g fläskfärs, 10 % fett
½ - 1 ägg
1 dl skorpmjöl, 45 g
1 tsk fint salt
Peppar
1 msk smör
2 msk olja

Stuvade ärtor och morötter
4 morötter, ca 300 g
300 g ärtor, gärna frysta
20 g smör
2 msk mjöl
1 bunt persilja, 20 g

Tillbehör
800 g små potatisar

Ca 30 minuter

Så här gör du
Karbonader:
1. Koka potatisen med skal.
2. Forma 4 karbonader ca 1½ cm höga.
3. Knäck ägget i en tallrik och vispa upp det med en gaffel.
4. På en annan tallrik blandar du skorpmjöl med salt och peppar.
5. Vänd först karbonaderna i ägget och sedan i skorpmjölet.
6. Låt smör och olja bli gyllenbrunt i en panna på hög värme. Bryn karbonaderna i 1 minut på varje sida. Sänk till medelvärme och stek dem 6-7 minuter på varje sida tills de är genomstekta.
Stuvade ärtor och morötter:
1. Tärna morötterna.
2. Koka morötterna 2-3 minuter i 3 dl lättsaltat vatten, bara så att det täcker.
3. Rör mjöl och mjukt smör till en boll.
4. Rör ner den i morötterna och grönsaksvattnet. Låt det koka några minuter under omrörning.
5. Tillsätt ärtor och värm upp.
6. Strö över hackad persilja vid servering.

Tips

  • Välj kött med ca 10 % fett eller mer, så får du säkert ett saftigt resultat. Om du väljer ett magrare kött måste du anpassa stektiden så att köttet inte steks för länge. Ju längre det steks, desto torrare blir det.
  • Köttfärs måste genomstekas. Beräkna alltid en stektid på 1 minut för varje millimeter som karbonaden är hög.
  • Vänd karbonaderna i skorpmjöl eller vetemjöl istället för ägg och skorpmjöl.
  • Köttet kan blandas med rivna grönsaker, t.ex. 30 g riven squash per 100 g köttfärs, lite riven vitlök, en tesked grovt salt, lite peppar eller rivet citronskal och färska timjanblad.
  • Se även karbonader med bönor.

NÄRINGSINNEHÅLL
Näringsinnehåll och innehåll per person

Protein 24 %
Kolhydrater 36 %
Fett 41 %
2656 kJ – 635 kcal