Filémedaljonger med stekt grönkålsallad

Köttfärslimpa med bakad lök, potatis och mormors råkost

Av voresmad.dk

Det här behöver du:

4 personer

Köttfärslimpa
500 g fläskfärs, 10 %
½-1 tsk salt
¼ tsk svartpeppar
1 msk färsk timjan eller 1 tsk torkad
1 ägg
2-3 vitlöksklyftor
1 lök, ca 100 g
1 dl vetemjöl
2 dl vatten eller buljong
4 skivor bacon

Bakad potatis och lök
4 bakpotatisar, ca 800 g
4 mellanstora lökar, ca 450 g
1 tsk olja
Ev. lite timjan

Mormors råkost
1 stor rödbeta, ca 300 g
2 mellanstora morötter, ca 150 g
2 medelstora äpplen, ca 250 g, helst Belle de Boscoop, Elstar eller Ingrid Marie
½ citron
½ dl vispgrädde, 18 % fett
3 tsk socker

Ca 1¼ timme, varav 1 timme i ugnen

Så här gör du

Köttfärslimpa
1 Rör köttet med salt, peppar, timjan, ägg, pressad vitlök, riven lök och mjöl.
2 Rör i vätskan.
3 Lägg köttfärsen mitt i en ugnsfast form.
4 Täck köttet med baconskivorna.
Bakad potatis och lök
1 Tvätta potatisen och skala lökarna.
2 Potatis och lök delas och placeras med den snittytan uppåt runt köttfärslimpan.
3 Snittytorna penslas med olja och strös med salt och eventuellt timjan.
4 Sätt ugnsformen i en kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader och låt rätten stå i 45-60 minuter.

Mormors råkost
1 Blanda dressing av saften från citronen, vispgrädde och socker. Låt den stå och tjockna.
2 Skär rödbetor, morötter och äpplen i tändstickstunna stavar för en grov råkost eller riv dem. Blanda med dressing.

Kontrollera med en köttnål att köttet är genomstekt. Köttsaften måste vara klar.

Tips

  • Köttfärsen kan varieras genom att tillsätta hackade örter, grovrivna morötter och selleri, grovriven squash, skivad purjolök eller stekta champinjoner.
  • Upp till 300 g grovriven squash kan blandas i köttet ovan. Sedan finns det köttfärslimpa till 6 personer, och färsen kan fortfarande skäras i skivor vid servering.
  • Kokta ärtor kan serveras till istället för sallad.
  • Istället för ugnsbakad lök och potatis kan du använda ugnsbakade rotfrukter.

NÄRINGSINNEHÅLL
Näringsinnehåll och innehåll per person
Protein 24 %
Kolhydrater 47 %
Fett 30 %
2499 kJ – 597 kcal