Månadens recept

Brinnande kärlek 2.0

Det här behöver du:

4 personer

Fläskstek
1 kg fläskstek utan ben
1 msk grovsalt
4 lagerblad

Inlagda rödbetor och lökar
1 stor rödbeta
3 charlottenlökar
1 dl socker
1 dl äppelcidervinäger
1 dl vatten
5 pepparkorn

Potatis- och jordärtskockmos
1 kg potatis
500 g jordärtskocka
1½ dl mjölk
20 g smör
1½ tsk salt
Peppar

Topping
½ bunt bladpersilja 
  

Ca 1 timme och 40 minuter

 

Så här gör du

Skär svålen ända ner till köttet med ½-1 cm mellanrum. Var noga med att salta ner i alla snitt. Sätt ner lagerblad i snitten.

Lägg steken på ett galler i en långpanna eller en ugnsfast form. Det är viktigt att svålen ligger så jämnt som möjligt – dvs. helt vågrätt. Lägg ev. ugnsfolie under för att få den att ligga still.

Sätt steken mitt i ugnen i 200 grader. Låt steken stå i ca 1½ timme tills köttet är genomstekt. Om svålen inte är helt spröd kan du låta steken stå i 250 grader.

Skala rödbetan och skär i små tärningar. Skala charlottenlöken och skär i tjocka ringar.

Häll i socker, ättika, vatten och pepparkorn i en gryta och koka upp. Häll i lökringarna och rödbetan i grytan och ta bort den från värmen. Låt löken och rödbetan dra i lagen i en halvtimme, gärna längre. Sila lagen innan servering.

Skala potatis och tvätta jordärtskockorna. Skär potatis och jordärtskockor i mindre bitar och lägg i en gryta och täck med vatten. Koka i 15-20 minuter tills bitarna är mjuka.

Häll av vattnet och låt potatis och jordärtskocka stå i grytan och ånga av.

Värm mjölk i en gryta eller mikrovågsugn.

Mosa potatis och jordärtskocka grovt med en visp. Tillsätt mjölk och små tärningar av kallt smör. Vänd ihop moset med en slickepott så att det får en mjuk konsistens. (Om du använder en visp riskerar du att vispa moset för mycket så att det blir segt.) Smaka av moset med salt och peppar och håll det varmt tills det ska serveras.

Skölj persiljan och hacka den grovt.

Skär steken i skivor. Lägg upp med potatis- och jordärtskockmoset, syltad lök och rödbetor. Avsluta med hackad persilja på toppen.

 

Recept av kocken Mikkel Karstad


 

Näringsinnehåll per person
Protein 22 %
Kolhydrater 29 %
Fett 49 %
3845 kJ – 935 kcal