Foto: Voresmad.dk

Filémedaljonger med svampsås, potatis och grov råkost

Av Mette Buch Krarup

Det här behöver du:
4 personer
1 grisfilé, 425 g
260 g champinjoner
1 lök, 90 g
2 msk smör
1 dl matlagningsgrädde, 9 %
1 dl färdigblandad buljong
Lite hackad persilja
Salt och peppar

Grov råkost
3 morötter, 190 g
1 persiljerot, 60 g
1/2 selleri
1 palsternacka
8 brysselkålhuvuden
200 g grönkål
3 msk pumpafrön, 30 g
4 msk russin, 60 g
3 ½ msk rapsolja
1 matsked vatten
3 ½ msk citronsaft
1 tsk honung
1 tsk senap
Salt och peppar

Tillbehör
660 g potatis

Ca 40 minuter

Så här gör du:
Filé med champinjoner och potatis
1. Skär bort senan på filén om den inte har tagits bort.
2. Skär filén i 2 cm tjocka medaljonger.
3. Torka medaljongerna med hushållspapper och krydda med salt och peppar.
4. Tvätta champinjonerna och skär i skivor.
5. Skala och hacka löken.
6. Koka potatisen tills de är mjuka.
7. Hetta upp hälften av smöret i en panna tills det är gyllene och bryn medaljongerna i 1 minut på varje sida. Lägg dem på en tallrik.
8. Stek svampen i 4-5 minuter i en panna.
9. Salta och peppra svampen.
10. Lägg champinjonerna på filémedaljongerna.
11. Fräs hackad lök 3-4 minuter i resten av smöret.
12. Häll buljong och grädde över den stekta löken och låt puttra några minuter.
13. Smaka av med salt och peppar.
14. Lägg tillbaka medaljongerna och champinjonerna i pannan.
15. Låt det sjuda i 5 minuter.
16. Fläskfilémedaljongerna får gärna vara svagt rosa i mitten. Då är de som saftigast.
17. Strö över hackad persilja.

Grov råkost
1. Skär morötter och palsternacka/persiljerot/selleri/brysselkål i små bitar, på mandolin eller riv dem grovt.
2. Blanda rotsakerna och brysselkålen med finhackad grönkål, pumpafrön och russin.
3. Vispa ihop rapsolja, vatten, citronsaft, honung, senap, salt och peppar till en dressing och smaka av ordentligt innan du försiktigt vänder ner salladen.

Tips

  • Om grönkål: Skär bort den mittersta träiga stammen från grönkålsbladen innan du hackar dem. Grönkål kan köpas färdigskuren. Om du "kramar" grönkålen får du en mjukare och saftigare kål i råkosten.
  • Rosta eventuellt pumpafröna i torr panna eller i ugnen. Det ger råkosten en kraftigare umamismak.

NÄRINGSINNEHÅLL
Energifördelning och innehåll per portion
(130 g kokt potatis, 93 g fläskfilé, 117 g champinjonsås, 180 g grov råkost)
Protein 20 %
Kolhydrater 36 %
Fett 44 %
2557 kJ – 612 kcal