Osso Buco med potatismos

Det här behöver du

6 personer

8 bitar kalvlägg, ca 2 kg
Salt och peppar
1½ dl mjöl
1 msk smör
1 msk olja, gärna olivolja
3 stjälkar blekselleri, 90 g
3 morötter, 190 g
2 bananchalottenlökar, 100 g
2 vitlöksklyftor, 10 g
1 msk smör
1 msk olja, gärna olivolja
3 dl vitt vin
1 burk skalade körsbärstomater, 400 g
4 dl kalvbuljong
1 lagerblad

1kvist timjan
1 kvist rosmarin

1 bunt bladpersilja

1 citron
2 vitlöksklyftor, 10 g

Potatismos
1,2 kg potatis
2-3 msk smör


 ca 2 timmar och 45 minuter



Så här gör du

Skär 3-4 snitt i kanten på köttet. Torka köttet med hushållspapper, krydda med salt och peppar. Vänd köttet i mjöl.

Värm smör och olja i en varm stekgryta. Bryn sedan köttet i 2-3 minuter på varje sida. Bryn 2-3 skivor åt gången och lägg åt sidan.

Förbered blekselleri och morötter och skär dem i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök.

Värm upp resten av smöret och oljan på hög värme i pannan. Svetta lök och vitlök följt av morötter och selleri.
Häll på vitt vin och de skalade körsbärstomaterna. Koka på hög värme i 8-10 minuter.
Lägg tillbaka köttet i grytan.
Häll buljongen i pannan tills den täcker.
Skölj rosmarin och timjan och knyt en kryddbukett med lagerbladet.
Tillsätt kryddbuketten. Lägg lock på grytan. Skruva ner på svag värme och låt rätten sjuda i 2 timmar.

Skala och tärna potatis. Koka dem mjuka i osaltat vatten. Häll av vattnet (spara lite) och mosa potatisen grovt med en visp eller en potatisstöt.
Tillsätt smör eller olja och eventuellt lite av vattnet eller lite mjölk och smaka av med salt och peppar.

Skölj och hacka persiljan fint. Riv citronskalet fint. Skala och hacka vitlök. Blanda allt.
Servera Osso Buco i djupa tallrikar toppat med gremolata.


Tips

Det går också utmärkt att servera ris till Osso Buco.

 

   Näringsinnehåll och innehåll per person
Protein 23 %
Kolhydrater 36 %
Fett 42 %
2560 kJ – 610 kcal