Jordärtskocksoppa med kalvköttbullar

Det här behöver du

4 personer

Köttbullar
400 g kalvfärs, 4-7 %
1 liten lök, 50 g
1 ägg
1 msk ströbröd eller panka
1 tsk torkad timjan
½ tsk salt
¼ tsk peppar
1 l buljong, gärna från tärning

Soppa
750 g jordärtskockor
1 charlottenlök
1 vitlöksklyfta
1 kvist färsk timjan
2 tsk olja
¾ l grönsaksbuljong eller den buljong som är kvar från köttbullarna
1 dl vispgrädde

Garnering
Färska örter

Tillbehör

Grova baguetter, 200 g

 Ca 45 minuter

 

Så här gör du

Skala och finhacka lök.
Blanda ihop kött, ägg, ströbröd, timjan, salt och peppar.
Värm upp buljongen. Forma köttet till små bullar och koka dem i buljongen i 10 minuter. Ta upp dem och låt dem svalna.

Skala jordärtskockorna och dela i mindre bitar. Lägg dem i kallt vatten.
Skala och tärna lök och vitlök.
Värm oljan i en gryta på hög värme. Låt grönsaker och timjan svettas i några minuter. Tillsätt buljong, koka upp, sänk till svag värme och låt det småputtra i ca 20 minuter tills jordärtskockorna är helt mjuka.
Tillsätt grädde och mixa soppan. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
Skölj och hacka örterna.
Värm köttbullarna i soppan och servera garnerat med hackade örter.


   Näringsinnehåll och innehåll per person
Protein 26 %
Kolhydrater 41 %
Fett 33 %
2140 kJ – 510 kcal