Skinkschnitzel med citronstekta morötter, vitlökskräm och ris

Det här behöver du

2 personer

2 skinkschnitzlar, ca 150 g per st.
1 knivsudd fint salt
Peppar
2 tsk olja

Bakad vitlökskräm
500 g salt
2 hela vitlökar
¼ dl vindruvsolja eller mild olivolja
2 msk citronsaft

Citronstekta morötter
4 morötter, ca 300 g
1 citron
1 tsk olja
3 dl vatten
2 tsk smör
1 tsk bockhornsfrö, senapsfrö eller fänkålsfrö
¼ bunt vattenkrasse

Tillbehör
2 dl ris

Ca 1 timme och 10 minuter

 

Så här gör du

Lägg salt i en ugnsfast form och lägg vitlöken med botten nedåt på saltet.
Baka vitlöken i 180 grader tills det börjar komma upp löksaft från toppen av vitlöken, det tar ungefär 30-40 minuter.
Dela vitlöken på tvären och pressa vitlöksköttet genom en sil.
Blanda det silade vitlöksköttet med olja och citron med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
Koka ris enligt anvisningarna på paketet.
Torka av köttet med hushållspapper.
Krydda med salt och peppar och låt stå i minst 15 minuter (se tips).
Värm oljan i en varm panna. Det ska vara så varmt att det fräser när du lägger köttet i pannan.
Bryn skinkschnitzlarna hastigt på båda sidor. Sänk till medeltemperatur och stek ca 1-1½ minut på varje sida.
Skala morötter, halvera dem på längden och skär dem i ca 5 cm långa stavar.
Skölj citron, riv skalet och pressa ur saften.
Lägg morötter i en kastrull med olivolja och citronsaft och hälften av citronskalet, resten sparas till garnering.
Tillsätt vatten så att det precis täcker och koka morötterna på medelhög värme.
Ta upp morötterna ur pannan när de är mjuka och reducera ner vätskan tills det är ca 1 dl kvar.
Vispa ner smör i såsen och krydda med salt, peppar och bockhornsfrö.
Lägg tillbaka morötterna i pannan och vänd dem i lagen i ca 2 minuter.
Skölj och hacka vattenkrasse till garnering av morötterna vid servering.

Tips
• Gör vitlökskräm av creme fraiche istället. Rör creme fraiche med lite senap, salt och riven vitlök.
• Fläskkött blir mörare och saftigare om det kryddas med 0,5 % fint salt = 0,5 g per 100 g kött. 0,5 g motsvarar 1 knivsudd. Köttet ska dra i kylskåpet i minst en kvart innan det tillagas. Köttet behöver inte saltas ytterligare.

 

   Näringsinnehåll och innehåll per person

Protein 23 %
Kolhydrater 49 %
Fett 28 %
3210 kJ – 770 kcal