Hjärtan i gräddsås - en klassisk rätt

Grishjärtan som har puttrat på svag värme. Så möra att du kan dela dem med tungan. Serveras i en klassisk gräddsås. Ren mormorsmat och riktig dansk comfort food när den är som bäst.

Det här behöver du

4 personer

3 grishjärtan
salt och peppar
1 bunt persilja
köttnålar
1 lök
15 g smör eller margarin
1 lagerblad
1 1/2 dl vatten
1 dl matlagningsgrädde
1 1/2-2 msk majsena
ev. kulörsoja

Grov grönsakspuré
1 kg mjölig potatis, ev. bakpotatis
1/4 rotselleri, ca 300 g
2 morötter, ca 200 g
1 persiljerot eller palsternacka, ca 150 g
2 mellanstora lökar
20 g smör
salt och peppar

Ca 1½ timme

 

Så här gör du

Öppna alla hjärtan och skär bort ådrorna. Skölj de rena och torka med hushållspapper. Krydda dem invändigt med salt och peppar och fyll med persilja. Spara resten av persiljan. Förslut alla hjärtan med köttnålar. Hacka löken. Låt fettet bli gyllenbrunt i en gryta på hög värme. Bryn alla hjärtan på alla sidor i totalt 4-5 minuter.
Tillsätt salt, peppar, lök, lagerblad och vatten. Låt de steka under lock i 50-60 minuter tills de är möra. Vänd dem då och då.
Ta upp lagerblad och hjärtan och håll dem varma.
Vispa ner grädde och majsena i såsen och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt ev. kulörsoja.

Skär löken i skivor och grönsakerna i mindre bitar och koka dem mjuka i ca 40 minuter. Spara ca 3 dl vatten och häll av resten. Mosa grönsakerna med en potatispress och rör ner vattnet till du får en passande konsistens. Tillsätt smöret och smaka av med salt och peppar.
Hacka resten av persiljan och strö över.

Tips

  • Hjärtana kan också fyllas med äpplen och torkade plommon.



   Näringsinnehåll och innehåll per person
Protein 28 %
Kolhydrater 42 %
Fett 30 %
2630 kJ – 650kcal