Kalvspett med rökt paprika och potatissallad med körvel

Det här behöver du

4 personer

12 träspett  

1 portion 
Grundfärs 
2 vitlöksklyftor 
1 msk rökt paprika 
Salt och nymalen peppar 

Potatissallad:
1 kg nypotatis 
1 rödlök 
6 rädisor 

½ dl äppelcidevinäger 
2 tsk akaciahonung 
1 msk senap 
Lite salt och peppar 
1 msk olja, t.ex. olivolja 

100 g färska ärtor (spritad vikt)
½ bunt basilika eller körvel 

Tillbehör

Ev. bröd 

 Ca 1 timme


Så här gör du

Lägg spetten i vatten i ca 15 minuter. 

Borsta potatisarna noga och lägg dem i en gryta med vatten så att det täcker, och lite salt. 
Låt vattnet koka upp och koka potatisen i ca 10 minuter på svag värme. Stäng av spisen och låt potatisen dra i 7-8 minuter. 

Skala och hacka vitlök. 
Blanda i vitlök och paprika i färsen. Se till att färsen är ordentligt fast, så att den sitter fast på spetten. Justera ev. konsistensen med lite extra mjöl. 
Forma färsen i 12 avlånga järpar och sätt dem på spetten. 
Grilla dem på en varm grill i ca 3 minuter på alla 4 sidor, så att de får en vacker stekyta samtidigt som de är saftiga i mitten. 
Ta bort spetten från grillen. 

Skala lök, dela dem och skär i tunna skivor. Lägg dem i en skål. 
Skölj rädisor och skär av toppen och botten. Skär dem i tunna skivor. Lägg dem i skålen med löken. 
Blanda vinäger, honung och senap. Tillsätt salt och peppar. 
Tillsätt lite olja åt gången så att dressingen tjocknar lite. 
Skär de lätt avsvalnade potatisarna i mindre bitar. Lägg dem i dressingen, blanda ordentligt och tillsätt sedan rödlök och rädisor. 
Ta ur ärtorna ur ärtskidorna. 
Skölj basilika och skär i strimlor men spara ett par blad till dekorering. 
Tillsätt ärtor och basilika och blanda ordentligt. 
Servera ev. med bröd till. 

 

Tips

Det går också bra att använda frysta ärtor. Lägg dem i potatisvattnet strax innan de är klara.

Du kan också steka spetten i en grillpanna.