recept maj

recept maj

Månadens recept - maj

Fläskfilémedaljonger med majrovor, ärtor och ärtskott

Det här behöver du

4 personer

4 medaljonger av helt oputsad fläskfilé, ca 3½ cm tjocka, ca 600 g
Salt och peppar

125 g bacon i skivor eller 200 g kokt sidfläsk

1 charlottenlök
1 vitlöksklyfta
½ dl rapsolja
1 knivsudd paprikapulver eller chilipulver
½ citron
½ bunt gräslök

100 g gröna ärtor
2 majrovor, ca 225 g
1 tsk smör
1 paket ärtskott eller ½ kruka vattenkrasse

Tillbehör

1 kg potatisCa 30 minuter


 

Så här gör du

 

Salta medaljongerna med 1 knivsudd fint salt på varje sida. Ställ dem i kylskåpet i minst 15 minuter.

Koka potatisen.

Skär baconskivorna i mycket tunna strimlor och stek dem gyllene och spröda. Tillsätt ev. olja vid stekningen, det förändrar inte fetthalten i det färdigstekta baconet. Lägg det stekta baconet i en sil så att fettet droppar av eller lägg det på hushållspapper.

Tärna lök och vitlök fint. Lägg det i en gryta tillsammans med olja, paprikapulver och finklippt gräslök. Smaka av med citroncest, citronsaft, salt och peppar. Värm blandningen innan servering så att den blir ljummen, den får inte koka.

Ta ur ärtorna ur ärtskidorna.
Tärna de skalade majrovorna fint och ånga dem i smör, salt och lite vatten i ett par minuter. Tillsätt ärtorna ett kort ögonblick. Smaka av med salt och peppar. Använd ev. resten av kokvattnet – max 2 msk – som sås tillsammans med oljeblandningen.

Torka av köttet med hushållspapper. Krydda med peppar. Lägg medaljongerna på en grillpanna och stek på båda sidor och runt hela kanten. Den totala stektiden är ca 10 minuter. Innertemperaturen ska vara 60- 62 grader, så att de är rosa. Det går också att enbart steka köttet på de två sidorna. Stek 1 minut på varje sida på hög värme. Sänk till medeltemperatur och stek ca 3,5 minut på varje sida.

Skär ev. lite i ändarna och sätt köttet på högkant som på bilden. Häll över blandningen med majrovor och ärtor. Toppa med spröd bacon eller sidfläsk. Häll oljeblandningen på tallriken och dekorera med ärtskott.

 


Näringsinnehåll och innehåll per person

Protein 33 %
Kolhydrater 39 %
Fett 28 %
2345 kJ – 560 kcal