Rumpsteksbiff av nöt- eller kalvkött med sensommarpytt och plommonrelish

 

Det här behöver du

4 personer

4 biffar à 125 g, skurna ur rumpstek av nöt- eller kalvkött

Plommonrelish:
4 blå plommon
1 charlottenlök i skivor
½ dl rödvin
½ dl körsbärsvinäger eller annan fruktvinäger
1 lagerblad
1 stjärnanis
50 g socker
½ tsk salt

Pytt:
800 g små potatisar
250 g svamp
2 tsk olja
1 tsk smör
1 tsk salt
1 bunt persilja
2 charlottenlökar
Peppar

45 minuter


Så här gör du


Sätt ugnen på 160 grader.

Halvera plommonen och lägg dem med snittytan nedåt i en ugnsfast form.
Värm körsbärsvinäger, socker, salt, charlottenlök, lagerblad och stjärnanis i en gryta. Låt det koka upp.
Häll lagen över plommonen och sätt dem i ugnen. Plommonen ska stå i ugnen i 12-16 minuter, det är viktigt att de blir mjuka.
Ta upp plommonen ur lagen och häll tillbaka lagen i grytan. Reducera lagen till hälften på svag värme. Häll lagen över plommonen och ställ dem åt sidan.

Sänk ugnen till 120 grader.

Rengör potatisen noga.
Putsa bort all jord från svamparna, använd så lite vatten som möjligt. Skär potatis och svamp i tärningar på 2 x 2 cm.
Värm oljan i en panna på jämn värme.
När oljan är varm lägger du i potatisen. Det är viktigt att pannan är tillräckligt stor så att potatisen ligger i ett lager, annars steks dem inte ordentligt.
Stek potatisen i 10 minuter, vänd dem då och då så att de blir jämnt stekta.
Tillsätt svamp, smör, salt och peppar och stek vidare i 5-6 minuter. Stäng av värmen och låt pannan stå på eftervärme tills det ska serveras.
Skala och hacka charlottenlökarna fint, hacka persiljan grovt och blanda ihop det.
Värm oljan i en panna på hög värme. Torka biffarna med hushållspapper, krydda med salt och peppar och bryn dem 2-3 minuter på varje sida. Lägg biffarna i en ugnsfast form och sätt formen mitt i ugnen. De ska stå i ca 15 minuter.

Servera biffarna med pytt och plommonrelish pyntad med persiljeblandningen. 

 


   Näringsinnehåll och innehåll per person
Protein: 31 %
Kolhydrater: 50 %
Fett: 19 %
1827 kJ
 - 437 kcal