
Danskt griskött kännetecknas av en enhetlig hög kvalitet, vilket är ett resultat av en mångårig insats i branschen. En god köttkvalitet kräver en insats i alla led, från avel och uppfödning till tillberedning.
Grunden till att producera friska grisar som växer snabbt och bra, får många kultingar och har en god köttkvalitet är aveln. I Danmark har vi det gemensamma systemet "DanBred" som organiserar insatsen genom att hela tiden förbättra dessa och andra aspekter. Den danska grisproduktionen är baserad på tre raser: Dansk Lantras, Dansk Yorkshire och Dansk Duroc. De korsas på olika sätt i produktionen av slaktgrisar så att de olika rasernas goda egenskaper kombineras. Det är samma raser som används i de olika produktionsformerna, från konventionell till ekologisk produktion.
Under uppfödningen säkras att grisarna från färskt foder där sammansättningen av näringsämnen är anpassad efter grisarnas ålder.
Målsättningen är att levererar griskött av högsta kvalitet varje gång. Danskt griskött är generellt magert samtidigt som det har tillräcklig fettmarmorering för att bli saftigt och mört och ge en god smak - de egenskaper som ofta nämns när man talar om god köttkvalitet.
Läs mer

Genetik
Grunden till att producera friska grisar som växer snabbt och bra, får många kultingar och har en god köttkvalitet är aveln.
Read more about Genetik
Foder
Danska grisar får foderblandningar som är anpassade efter deras ålder och behov med tanke på näringsämnen och energi.
Read more about Foder
Produktionsformer
I Danmark delar man normalt in grisproduktionen i fyra olika typer. Den konventionella eller ”vanliga” grisproduktionen är den mest utbredda typen.
Read more about Produktionsformer
Kontroll
Dansk grisproduktion har ett eget kvalitetsprogram som består av två delar: DANISH Produktstandard och DANISH Transportstandard.
Read more about Kontroll