
I den danska grisproduktionen finns en hög livsmedelssäkerhet. Det beror på en strikt kontroll där både slakterierna själva och myndigheterna varje dag kontrollerar bl.a. hygien och bakterieförekomst utför stickprov för restämnen.
Slakteriernas egenkontroll spelar en avgörande roll för upprätthållandet av en hög livsmedelssäkerhet. Dessutom spelar myndigheterna en viktig roll. Den offentliga veterinärkontrollen kontrollerar t.ex. alla slaktkroppar efter slakt. Vid kontrollen säkras att endast friska delar från friska djur godkänns för konsumtion. Denna kontroll omfattar även stickprovskontroller för oönskade restkoncentrationer i köttet av t.ex. medicinrester, olagliga hormoner, besprutningsmedelsrester och tungmetaller.
Danmark har en mycket låg salmonellaförekomst som ligger strax över 1 procent. Den låga nivån beror på en mycket god hygien på slakterierna som kontrolleras löpande och är ett målriktat program för salmonellaövervakning som har funnits sedan 1993.
Läs mer

Antibiotikaresistens Kött
Antibiotikaresistens innebär att vissa bakterier kan bygga upp resistens (motstånd) mot specifik antibiotika.
Read more about Antibiotikaresistens Kött
Restämnen
Innehållet av restämnen i färskt kött övervakas och kontrolleras löpande av både de offentliga myndigheterna och slakterierna själva genom egenkontrollprogram.
Read more about Restämnen
Salmonellaövervakning på slakteriet
Danskt griskött har en av världens lägsta förekomster av salmonella, den ligger på strax över 1 %.
Read more about Salmonellaövervakning på slakteriet
Trikiner
I över 80 år har alla danska slaktgrisar på exportslakterierna systematiskt undersökts för trikiner (en spe-ciell typ av parasit) utan att smitta har påvisats.
Read more about Trikiner
Köttkontroll
Den offentliga veterinärkontrollen undersöker och kontrollerar slaktkroppar, inälvor och organ efter slakt. Kontrollen säkrar att köttet kommer från friska djur
Read more about Köttkontroll