
Den offentliga veterinärkontrollen undersöker och kontrollerar alla slaktkroppar, inälvor och organ efter slakt. Kontrollen säkrar att grisköttet kommer från friska djur. Samtidigt skickas resultatet till bönderna som därmed snabbt får information om eventuella sjukdomar, vilket gör att de kan förebygga problemen tidigt.
Kontrollen efter slakt består av en kontroll av griskropparna och organen. Vid kontrollen säkras att endast friska delar från friska djur godkäns för konsumtion. Kontrollen omfattar även stickprovskontroller för oöns-kade restkoncentrationer i köttet av t.ex. medicinrester, olagliga hormoner, besprutningsmedelsrester och tungmetaller.
Kött och delar av slaktade grisar som klassas som oägnat som mänsklig föda får inte komma i kontakt med kött som godkänts som mänsklig föda, utan kasseras och skickas till destruktion.
Grisproducenterna kan använda resultaten från kontrollen för förebyggande åtgärder
Resultatet av köttkontrollen skickas vidare til bönderna tillsammans med avräkningen.
Den offentliga veterinärkontrollen av slaktade grisar (köttkontroll) sker i enlighet med reglerna i kontrollför-ordningen för animaliska livsmedel (854/2004/EF).

Antibiotikaresistens Kött
Antibiotikaresistens innebär att vissa bakterier kan bygga upp resistens (motstånd) mot specifik antibiotika.
Read more about Antibiotikaresistens Kött
Restämnen
Innehållet av restämnen i färskt kött övervakas och kontrolleras löpande av både de offentliga myndigheterna och slakterierna själva genom egenkontrollprogram.
Read more about Restämnen
Salmonellaövervakning på slakteriet
Danskt griskött har en av världens lägsta förekomster av salmonella, den ligger på strax över 1 %.
Read more about Salmonellaövervakning på slakteriet
Trikiner
I över 80 år har alla danska slaktgrisar på exportslakterierna systematiskt undersökts för trikiner (en spe-ciell typ av parasit) utan att smitta har påvisats.
Read more about Trikiner