Klimatavtryck och grisuppfödning
Metan släpps ut som rapningar från mag- och tarmgas, när tamdjuren smälter fodret och när deras gödsel förvaras i stall och gödsellager.
Växthusgaser är en grupp gaser som innefattar koldioxid (CO2), metan (CH 4), dikväveoxid (N2O) m.fl. Att öka koncentrationen av dessa gaser i atmosfären gör att jordens totala temperatur stiger och därmed förändras klimatet på jorden. När vi till exempel producerar mat i form av mjölk, kött, spannmål etc., släpps metan ut som rapningar från mag- och tarmgas, när tamdjuren smälter fodret och när deras göd-sel förvaras i stall och gödsellager.
CO2-utsläpp från jordbrukets energiförbrukning (bränsle och elektricitet) står för endast ca 10 % av jordbrukets totala klimatavtryck. Dessutom finns det också ett direkt utsläpp av CO2 från dränerade humusrika låglandsområden, men detta utsläpp ingår för närvarande inte i jordbrukets officiella klimatavtryck. Dessa låglandsområden uppgår till upp till 170.000 hektar.
För att odla spannmål på jordbruksmark är det nödvändigt att tillsätta kväve i form av tamdjursgödsel eller kommersiell gödsel för att inte utarma marken. En negativ biverkning av det tilldelade kvävet är att det i jorden, via biologiska processer, bildas kväveoxid, som är en mycket potent växthusgas. Omvänt binder växterna också koldioxid via fotosyntes, som också är en del av klimatlösningen.