I Danmark lever vi naturligtvis upp till EU:s krav på djuromsorg, men på en lång rad parametrar går vi ännu längre för att skapa en bra miljö för våra djur än vad de flesta andra EU-länder gör. Och varje gång vi bygger ett nytt stall i Danmark gör vi betydande framsteg för djuromsorgen. I Danmark har vi 20 danska särkrav och initiativ som går längre än EU-lagstiftningen och längre än kraven för grisproduktion i övriga EU.


1. Frigående i grisningsboxar
Dansk grisproduktion har kommit längst i EU med att frivilligt bygga för lösdrift i grisningsboxarna (9711 grisningsboxar den 1 januari 2024). Den 1 januari 2025 förväntas det komma lagstiftning om lösdrift i grisningsboxar i nya stall, med övergångsbestämmelser för befintliga stall. 

2. Alla dräktiga suggor går lösa och alla nya löpstall inreds för lösdrift
Sedan 2015 har alla nya stall inretts för lösdrift i Danmark och det gäller alla stall från 2035. Endast Sverige, Tyskland, Norge och Storbritannien har liknande lagkrav.

3. Fler danska grisar får ha knorren kvar
Från 1 januari 2025 kommer ett initiativ att lanseras med en omfördelningsmodell där grisuppfödare som har grisar med hela svansar får kostnadskompensation från de grisuppfödare som fortsätter att svanskupera grisarna. Målet är att nå 4 miljoner grisar med hela svansar år 2028.

4. Det finns duschar i alla stall för grisar över 20 kg
Detta för att säkerställa grisarnas välbefinnande och ett bra stallklimat.

5. Krav på BÅDE sysselsättnings- och bökmaterial i alla stall 
I andra länder räcker det med sysselsättningsmaterial.
Sysselsättnings- och bökmaterial ska vara av naturligt ursprung, 
Som t.ex. halm, trä eller annat naturmaterial. Det är olagligt att hänga upp järnkedjor som grisarna kan gå och bita i som sysselsättning, vilket är tillåtet i andra EU-länder.

6. Krav på lokalbedövning och långvarig smärtlindring vid kastration av spädgrisar 
Sedan slutet av 2018 finns det ett branschkrav på lokalbedövning och långvarig smärtlindring vid kastrering av smågrisar. Från 1 mars 2025 kommer det att vara ett lagkrav i Danmark. EU-lagstiftningen tillåter fortfarande kastrering utan bedövning och smärtlindring. 

7. Fokusera på hangrisar 
Andelen hangrisar (grisar som inte är kastrerade) som slaktas i Danmark är cirka 30 %.  

8. Mer strö till dräktiga suggor
Krav på strö i viloområdet i stall för dräktiga suggor. 

9. Inget helt spaltgolv
Krav på fast eller dränerat golv för smågrisar (50 procent av ytan) och slaktgrisar (30 procent av ytan). Vi har detta krav för att säkerställa att grisarna har en bekväm viloplats. I resten av EU finns det inga krav på fasta eller dränerade golv för smågrisar och slaktgrisar.  

10. Fasta krav på antalet sjukboxar för dräktiga suggor 
Till de andra grisarna måste det alltid finnas en ledig plats i en sjukbox. 

11. Specifikation för inredning av sjukrum 
Krav på mjuka liggunderlag och värmekällor samt kylmöjligheter i alla sjukboxar. På EU-nivå finns det inga specifika krav på sjukboxarnas inredning.
   
12. Extra inspektionsbesök
Utöver myndigheternas inspektioner organiserar branschen oberoende tredjepartsinspektioner av alla danska grisbesättningar för att säkerställa att kraven på djuromsorg och livsmedelssäkerhet uppfylls. Alla besättningar kontrolleras minst var tredje år. En tredjedel inspekteras varje år eftersom de omfattas av särskilda märkningssystem för griskött. 

13. Krav på hälsorådgivning 
I alla större besättningar (över 300 suggor) måste ett hälsorådgivningsavtal ha ingåtts med en veterinär. Det är både för att förbättra djurens välbefinnande och för att skapa tillit till användningen av läkemedel till djur. 

14. Försäljning av läkemedel endast genom apoteket
Veterinärer får inte tjäna pengar på att skriva ut recept i Danmark. Många andra EU-länder tillåter veterinärer att förskriva och sälja läkemedel.

15. Trafikljusreglering för använding av läkemedel
Utfärdande av ett så kallat gult kort till grisproducenter om läkemedelsanvändningen överskrider gränsvärden som fastställts av myndigheterna.

16. Strikt reglerad administrering av läkemedel
Alla medarbetare måste ha genomgått en kurs i läkemedelshantering om de hanterar läkemedel för djur. 

17. Frivillig avveckling av kritiskt viktig antibiotika
2010 införde grisbranschen ett frivilligt förbud mot användning av cefalosporiner, ett kritiskt viktigt antibiotikum för behandling av sjukdomar hos människor. Cefalosporiner används fortfarande inom grisproduktionen i resten av EU. 

18. Mer djurskydd under transport och kortare transporttider
Krav på att suggor får transporteras i högst 8 timmar och skärpta krav på utformningen av fordon som används för att transportera suggor och grisar till slakteriet (mekanisk ventilation, tillgång till dricksvatten, GPS-utrustning). Inom EU gäller kraven endast för långa resor. I genomsnitt transporteras de allra flesta danska grisar till slakt på mindre än 4 timmar.

19. Mer plats för smågrisar i lastbilen
Krav på 20 procent extra yta vid transport av smågrisar över 8 timmar jämfört med EU:s krav.

20. Danskt universitetet vill undersöka djurskyddet för europeiska grisar
Köpenhamns universitet har jämfört djurskyddet inom dansk grisproduktion med Nederländerna, Storbritannien, Sverige och Tyskland. Danmark, tillsammans med Nederländerna och Storbritannien, ligger långt över EU när det gäller nationella krav och standarder för djurskydd, medan Sverige ligger i topp när det gäller nationell produktion.

https://dyreetik.ku.dk/benchmark-for-dyrevelfaerd/benchmark-gris/