Nyheter, 30. november 2022
Den årliga griskongressen i Herning
Tuffa tider men med ljusa framtidsutsikter.
Erik Larsen, ordförande i Landbrug & Fødevarer, satte tonen direkt under årsmötet på Griskongressen i Herning i slutet av oktober.
- Att vara grisproducent i Danmark – fyller en viktig roll i samhället. Det betyder inte bara något för oss som arbetar inom grisnäringen. Det betyder också något för den danska ekonomin, för Danmarks export och sysselsättning. Just nu innebär det även utmaningar, stora utmaningar. Vi befinner oss i en extrem situation. Visserligen har det alltid varit upp och ner i branschen. Men kombinationen av ekonomiska utmaningar vi står inför just nu – den är ny. Rysslands krig Ukraina har kastat in Europa i en kris, som i hög grad också påverkar vår grisnäring.
Kraftiga prisökningar på foder, gas och elektricitet för konsekvenser. Omostnaderna har vuxit mycket snabbare än priset på gris. Dessutom påverkas vi av ett för stort utbud av griskött i Europa. År 2020 var ett gott år för dansk grisnäring med stor export till Kina, vilket innebar en ökad grisuppfödning i Europa. När efterfrågan från Kina stannade av under andra halvåret 2021 innebar det att Europa stod med ett för stort utbud av griskött.
Grisnäring var med andra ord riktigt dåligt rustade när kriget i Ukraina bröt ut i februari i år. Då efterfrågan på griskött samtidigt minskade i Europa påverkade det prisnivån negativt. Det innebär att priserna på griskött inte stiger i samma takt som andra livsmedel. Det har inneburit att grisnäringen inte kan hålla den prisnivå som hade krävts för att få affärerna att gå ihop. Den senaste prognosen för 2023 ser dock bättre ut. Den indikerar ett pris på över 13 danska kronor kilot under första halvåret nästa år.
Även om Erik Hansen pratade om tuffa tider har dansk grisnäring fortsatt höga ambitioner inom hållbarhet och djuromsorg. Det handlar om lösa suggor för de som bygger nya grisstall, allt fler grisar med hela svansar och användning av hållbar avskogningsfri soja, klimatsmart foder nya lagkrav på gödselhantering, ökad spädgrisöverlevnad.
Varför ska då dansk grisnäring vara mer ambitiös än lagstiftningen, speciellt nu när konsumenterna bara fokuserar på priset? Svaret är att det handlar om konkurrenskraft på lång sikt. Dansk grisnäring har alltid varit bra på att utveckla näringen och samtidigt hålla nere produktionskostnaderna för att vara konkurrenskraftig.
Detta inledningsanförande följdes av händelsrika dagar i Herning, med cirka 2000 deltagare, många olika föredrag och diskussioner om dansk grisnäringsutmaningar och framtidsarbete.