Nyheter, 21. maj 2024
En titt på framtidens grisproduktion
Under 2024 förväntas en fortsatt svag nedgång i produktionen av griskött både i EU och globalt. Läs mer här.
Minskningen väntas framför allt i EU och Kina medan grisproduktionen väntas öka i USA och Brasilien. Vi förväntar oss också en svagt nedåtgående trend vad gäller konsumtionen av griskött.
Tillbakablick på 2023: Produktionsnedgång i Europa
EU:s grisbestånd fortsatte att minska under 2023 trots att det stabiliserades jämfört med föregående år. Minskningen för 2023 var 0,6 %. I slutet av 2023 var Spanien fortfarande den ledande producenten och har, i motsats till den allmänna EU-trenden, ökat grisbeståndet något under 2023 (34,5 miljoner grisar). Spanien följs av Tyskland (21,2 miljoner grisar), Frankrike (11,8 miljoner grisar) och Danmark (11,4 miljoner grisar).
Minskningen påverkar också antalet slaktningar, som 2023 minskade med 7,3 % jämfört med 2022. Alla EU-länder noterade en minskning av antalet slaktningar och därmed också av produktionen av griskött. De mest markanta minskningarna noterades i Nederländerna (-13,1 %) och Danmark (-18,7 %) till följd av det drastiskt minskande grisbeståndet.
En titt in i 2024: Förväntad minskning av produktion och konsumtion av griskött
Under 2024 förväntas en fortsatt svag nedgång i produktionen av griskött både i EU och globalt. Minskningen väntas framför allt i EU och Kina medan grisproduktionen väntas öka i USA och Brasilien. Vi förväntar oss också en svagt nedåtgående trend vad gäller konsumtionen av griskött.
Eftersom tillgången knappt räcker till för att möta efterfrågan förväntas höga prisnivåerna för slaktgrisar att fortsätta öka. Under de första månaderna i år har handeln ökat något, men för resten av året förväntas efterfrågan nätt och jämnt täckas.
Generellt väntas den internationella handeln öka. Även om Kinas import sannolikt minskar på grund av handelsrestriktioner och andra faktorer är Kina fortfarande världens största importör av griskött med en femtedel av den totala volymen. På exportsidan väntas EU transportera de största volymerna till andra länder med en marknadsandel på drygt en tredjedel.
Ökade lagkrav för djurhållning fortsätter att innebära utmaningar och osäkerhet för grisproducenter. På samma sätt har stigande energikostnader en negativ inverkan på lönsamheten.