Nyheter, 27. november 2023
Griskongress 2023: Framtiden för dansk grisuppfödning
När Griskongressen hölls i Herning den 24-25 oktober låg fokus på att förbereda nästa generations grisuppfödare och dansk grisuppfödnings framtid.
2075 personer samlades i Herning, Danmark, när ordföranden för danska Landbrug & Fødevarers grissektor Erik Larsen och sektorchefen Christian Fink Hansen berättade om föregående år och att de samtidigt såg fram emot framtidens utmaningar.
Klimat och hållbarhet lyftes fram som avgörande för grisuppfödningens framtid:
- Det finns bra möjligheter att minska grisarnas klimatavtryck. De kan nästan bli klimatneutrala, men för att lyckas med detta krävs investeringar. Om ni får möjlighet att investera kommer vår grisnäring att uppfylla klimatmålen", säger Christian Fink Hansen.
Mellan 1990 och 2016 har koldioxidavtrycket från ett kilo danskt griskött nästan halverats. Genom att satsa på åtgärder som försurning av gödsel, avfackling av metan från gödseltanken och uppfödning av hangrisar kan branschens utsläpp av växthusgaser minskas ytterligare. Metan är en växthusgas som är 28 gånger kraftigare än CO2. Så genom att minska metanet genom de olika åtgärderna minskar klimatutsläppen från gården. Dessutom har hangrisarna en lägre foderförbrukning och därmed lägre klimatutsläpp.
Två vägval för dansk grisuppfödning
Danska grisproducenter har upplevt höga priser för smågrisar på exportmarknaderna under det senaste året. Detta beror delvis på det låga foderutnyttjandet och den höga tillväxttakten hos danska smågrisar. Eftersom det danska slaktgrispriset också har varit lågt jämfört med andra länder har detta inneburit att fler grisuppfödare exporterar grisar i stället för att slakta dem i Danmark. En av konsekvenserna har varit att Danish Crown har tvingats stänga ett slakteri, och Tican har gått över till arbetsfördelning.
- Det är svårt för dem som drabbas och det påverkar även lokalsamhället. Dessa förändringar påverkar den danska grisproduktionen, vilket snabbt kan utvecklas till en ond cirkel", sade Erik Larsen på kongressen.
Han lade fram två vägval:
- Vara underleverantör och enbart fokusera på export av smågrisar.
- Satsa på integrerad produktion i Danmark, som historiskt sett har gjort dansk grisuppfödning stark.
- Priserna har alltid gått upp och ner. Över tid är det dock mest stabilt att fokusera på en hellinje-produktion eller ett nära samarbete mellan smågris- och slaktgrisuppfödare", sade han.
Gemensamma regler för djuromsorg i EU
Trots osäkerhetsfaktorer i framtiden vill danska grisuppfödare investera mer i djuromsorg. Till exempel har fler lantbrukare än väntat ansökt om bidrag för att bygga om grisningsboxar för lösgående, digivande suggor. För att ha möjlighet att investera i framtidens välfärd krävs det gemensamma regler för arealkrav inom EU, så att grisuppfödarna kan bygga enligt dessa krav.
- I förra årets rapport nämnde jag att många länder har börjat införa nationell lagstiftning inom detta område. Det gör det svårt att navigera, särskilt när det gäller investeringar. Därför är det avgörande för oss att det finns enhetliga, gemensamma regler i EU, påpekade Erik Larsen.
När det gäller välfärd fokuserade rapporten också på ett nytt distributionssystem som kommer att belöna grisuppfödare som vill producera grisar med hela svansar.