Nyheter, 30. november 2022
Köttakademi för svensk detaljhandel och foodservice
Köttakademien för svensk detaljhandel och foodservice var tillbaka efter några års uppehåll på grund av pandemin.
I början av november samlades omkring 30 deltagare för att del av information om den senaste utvecklingen för danskt griskött från Landbrug & Fødevarers experter. Under tre dagar fick deltagarna en både nya insikter om och upplevelser av hela värdekedjan, från jord till bord.
På agendan finns bland annat hur livsmedelsförsörjningen och priserna har påverkats av kriget i Ukraina, danska grisuppfödares arbete med att minska klimatpåverkan och åtgärder för att öka djuromsorgen ytterligare. Dessutom det viktiga arbetet med att hålla antibiotikaförbrukningen på en låg nivå, även om medicinsk zink, som använts för att förhindra avvänjningsdiarré hos smågrisar, har fasats ut.
Martin Kristian Brauer, chefsekonom, betonade hur kriget i Ukraina drivit upp inflationen under året. Prognoser visar att konsumentpriserna kommer fortsätta att öka för att under nästa år nå toppen på strax under 10 procent. Därefter är förväntningarna att inflationen sjunker under 2024 till de lägre nivåer som den låg på för några år sedan. Tillgången till spannmål och energiprisernas utveckling har en stor inverkan på utvecklingen. För konsumenterna handlar det om att anpassa sig till denna situation. Undersökningar visar bland annat hur konsumenterna i allt högra grad prioriterar livsmedel till extrapris, sänker bostadsvärmen, äter mer rester för att minska matsvinnet samt minskar ned på att tanka drivmedel.
Vidare fick deltagarna insikter om dansk grisnärings nya vision, som tar sikte på år 2050. Visionen lyfter fram att danska grisar och danskt griskött är en kvalitetsprodukt både i Danmark och globalt, vilket skapar en bas för välstånd, geografisk balans och attraktiva arbetsplatser i hela Danmark. Hållbarhetsexperten Anders Leegaard Riis lyfte fram tre prioriterade områden med fokus på hållbarhet, djuromsorg samt drift och förvaltning. Det handlar bland annat om att utveckla hållbart foder, konkreta uppföljningsverktyg för att på ett transparent sätt samla in data för att mäta hur hållbart en grisgård är. Vidare handlar det om att det ska vara lösgående suggor i alla nybyggda stall och att öka antalet danska grisar med hela svansar från 500 000 år 2025 till 4 miljoner år 2028. Senast 2035 ska 9 av 10 danska grisar ha hela svansar. När det gäller drift och förvaltning ställs det krav på tydlig ledning och att alla medarbetare ska erbjudas kurser i smittskydd och djuromsorg samt att höja utbildningsnivån inom grisnäringen.
Förutom seminarier besökte deltagarna även grisuppfödaren Michael Nielsen, som föder upp grisar enligt Antonius-konceptet. Det innebär bland annat att hela svansar, frigående suggor samt att grisarna har mer plats och att det finns mer halm i grisstallen.
Köttakademi för gris är ett årligt event som arrangeras av Landbrug & Fødevarer. Om du vill veta mer om eventet eller redan nu vill boka upp dig för nästa år får du gärna kontakta oss.