Lantbrukets framtid börjar vid förhandlingsbordet
Syftet med det danska samarbetet ”grön trepart” är bland annat att gemensamt formulera hur jordbruket kan minska sina CO2-utsläpp
Syftet med det danska samarbetet ”grön trepart” är bland annat att gemensamt formulera hur jordbruket kan minska sina CO2-utsläpp, främja grön teknik och säkerställa en mer klimateffektiv produktion. Det är en svår balansgång eftersom alla kommer med våra egna önskemål, antaganden och uppfattningar om hur en sådan utveckling bäst kan organiseras.
- Vi kan förhoppningsvis enas om att en koldioxidskatt inte får leda till att vi tar bort möjligheten för klimateffektiva lantbrukare att ytterligare investera i gröna initiativ, säger Søren Søndergaard, ordförande för Landbrug & Fødevarer
Vi får inte sakta in eller stoppa den gröna omställningen på enskilda gårdar. Det skulle vara kontraproduktivt för både ambitionen att säkra arbetstillfällen och upprätthålla livsmedelsproduktionens starka konkurrenskraft. Kort sagt, det skulle vara mot vanligt sunt förnuft, betonar han.
Det är ingen hemlighet att idén om en koldioxidskatt på lantbruket inte har fallit danska lantbrukare i smaken. Det är ett önskemål från en majoritet av politikerna i den danska riksdagen. Därför är det ännu viktigare att danskt lantbruk gör sig tillgänglig och bidrar med konstruktiva synpunkter – både professionella iakttagelser och verkliga erfarenheter – till det politiska arbetet.
I den offentliga debatten reduceras lantbruket ibland till att enbart stå för livsmedelsproduktion. Det är naturligtvis främsta målet, men lantbruket är också en viktig aktör inom landskapsvård, naturskydd och CO2-bindande aktiviteter som skogsplantering och gröna marker. Dessutom bidrar det danska lantbruket till sysselsättningen på landsbygden när lantbrukaren anlitar den lokala snickaren, rörmokaren eller rådgivaren och skickar produkter till mejeriet.
- Den gröna omställningen har pågått länge inom lantbruket. Det är inte bara de hästdragna plogarna som har moderniserats, det är också vårt sätt att ta hand om boskap. Med fodersystem, ventilations- och gödselsystem, robotar och allmänna tekniska hjälpmedel kan vi nu producera mer med färre resurser och med ett betydligt lägre koldioxidavtryck för både mjölk och havredryck än tidigare, säger Søren Søndergaard.
I en tid av ökad klimatmedvetenhet är det avgörande att alla sektorer tar sitt ansvar och bidrar konstruktivt till förändringen. Landbrug & Fødevarer är därför fast beslutna att vara en aktiv partner i den gröna omställningen, och deltagandet i regeringens gröna treenighet är ytterligare ett steg i denna riktning.
Vi tar oss an uppgiften och förhandlingarna med stort engagemang och en önskan om att samarbeta för att skapa en värld som vi kan vara stolta över att lämna över till kommande generationer, avslutar Søren Søndergaard.