Recept av Puk Maia Ingemann Holm
Du behöver
6 personer
Lasagne
2 msk olja
750 g fläskfärs, 6 %
2 lökar
2 burkar skalade tomater
3 tsk torkad mejram
Salt och peppar
3 ägg
200 g fetaost
250 g lasagneplattor
100 g riven mozzarella
Quinoasallad
300 g quinoa
240 g tinade edamamebönor
1½ röd paprika
1 knippe salladslök
3-4 stora tomater (255 g)
En stor näve persilja
Dressing
3 msk olivolja
4 msk citronsaft
3 msk äppelcidervinäger
Salt och peppar
Tillbehör
Baguette
Gör så här
Lasagne
1. Hetta upp 1½ msk olja i en gryta. Fräs köttet på hög värme tills det blir grynigt.
2. Hacka löken fint. Tillsätt löken tillsammans med de skalade tomaterna och mejram. Sänk värmen. Låt köttfärssåsen sjuda under lock i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
3. Vispa ihop äggen och smula ner fetaosten.
4. Smörj en ugnsfast form eller en liten långpanna med ½ msk olja. Lägg ett lager köttfärssås i botten, sedan ett lager lasagneplattor och därefter ost- och äggblandningen. Upprepa lagren. Avsluta med ost- och äggblandningen. Strö över riven mozzarella.
5. Placera formen på ett galler i mitten av en kall ugn. Värm ugnen till 200 grader och grädda lasagnen i ca 30 minuter tills den är gyllenbrun.
Quinoasallad
1. Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen och låt den svalna.
2. Ansa och hacka paprika, salladslök och tomater.
3. Blanda grönsakerna med den kokta quinoan.
4. Blanda ingredienserna till dressingen och vänd ner den i salladen tillsammans med den hackade spenaten.
5. Smaka av med salt och peppar.
Tips
· Fetaost kan också ersättas med annan ost, t.ex. ricotta, och riven mozzarella kan ersättas med färsk mozzarella eller annan riven ost efter eget val.
ENERGIFÖRDELNING
Energifördelning och -innehåll per 100 g med 10 % fett i köttfärsen
Protein 8 g
Kolhydrater 10 g
Fett 6 g
Fibrer 2 g
533 kJ - 127 kcal