Nyheter, 30. september 2021
Lösdrift samlar internationella experter online
50 forskare och branschpersonal från över 20 länder samlades för att dela erfarenheter och kunskap om lösgående, digivande suggor vid en online-workshop.
Lösningar måste baseras på forskning
Den 12 och 13 augusti 2021 träffades ett antal experter för att utbyta erfarenheter och kunskap inom drift av lösgående, digivande suggor till den internationella workshopen ”Freedom in Farrowing and Lactation 2021” (FFL21).
Från SEGES Svineproduktion betonade sektordirektör Christian Fink Hansen vikten av en bra övergång till lösdrift.
- Vi har gått från att diskutera Om och När, till att istället prata om hur det ska ske, när det gäller de krav som kommer att ställas för lösgående, digivande suggor. Då danska suggor ska gå lösa under digivningsperioden är det viktigt att lösningarna bygger på forskning, så att de är framtidssäkra och inte hämmar produktionen, sa Christian Fink bland under workshopen.
Det finns en enighet bland länder och forskare om hur komplex övergången till lösgående, digivande suggor kan bli.
Just detta måste belysas för beslutsfattare, t.ex. med initiativet "End the Cage Age", som enbart presenteras för omsorgsparametrar.
Christian Fink Hansen poängterade vikten av att den kunskap som finns om lösgående suggor blir en del av de politiska besluten. – Det är självklart när det gäller omsorg, men viktigt att även kunskap om klimat och miljö och inte minst grisuppfödarnas intjäningsmöjligheter inkluderas.
Hänsyn till miljön i stian
På den internationella workshopen deltog chefsforskare och doktor Vivi Aarestrup Moustsen från SEGES Svineproduktion.. Hon pratade om vikten av miljöhänsyn i stian, vilket kan göra skillnad för ammoniakutsläpp och lukt.
- Det är viktigt att stiorna utformas med en begränsad gödselyta och därmed en så stor andel fast golv som möjligt. Dessutom är det avgörande att gödseln ofta kan tas bort så att metanutsläppen minskar, påpekade Moustsen.
- Om det finns stora mängder smuts på det fasta golvet påverkar det arbetsmiljön, djuromsorgen och grisarnas hälsa och tillväxt. Därför väljer många grisuppfödare heldränerade golv när grisningsstior till lösgående suggor byggs, även om heldränerade golv leder till ökad förångning och ökade miljökrav gällande reglering. Detta beror på att regleringen bestäms utifrån produktionsområde och stians inredning vad gäller spaltgolv.
Läs också: Vaccin ska ersätta medicinsk zink
Läs också: Rundabordssamtal: Förmågan att göra världens livsmedelsproduktion mer hållbar