Nytt avlesmål stärker suggorna
Suggors överlevnad är en ny egenskap inom DanBreds avelsmål för Landrace och Yorkshire.
Från och med nu kommer framtida generationers suggor att vara ännu mer robusta och bidra till bättre djuromsorg och ökad arbetsglädje på gården.
Det hela började med ett doktorandprojekt inom avel och genetik vid Landbrug & Fødevarer, där doktorander undersökte nya och innovativa metoder för att göra suggorna ännu mer robusta. Efter flera års intensivt forskningsarbete implementeras nu suggöverlevnaden i avelsmålet. Det förväntas att egenskapen leder till en förbättring över generationer med en högre andel överlevande suggor i dansk grisproduktion.
- Idag ser vi återigen varför dansk grisproduktion tillhör den absoluta världseliten. Utvecklingen av det nya avelsmålet är ett banbrytande arbete och jag är mycket nöjd med att vi har lyckats introducera denna nya egenskap i avelsmålet, säger Christian Fink Hansen, sektordirektör i danska Landbrug & Fødevarers Sektor for Gris, och fortsätter:
- Det kommer att ta några år innan förbättringarna når produktions-besättningarna, men implementeringen av spädgrisöverlevnad 2022 är något som redan stärker suggorna på gårdar med DanBred-genetik.
Banbrytande forskningsarbete
Det avelstekniska arbetet med suggors överlevnad är helt unikt eftersom data om suggor nu samlas in i produktionsbesättningar. Det är avdelningen Avel & Genetik på Landbrug & Fødevarer som forskar på förbättringar av avelsmålet. Det har varit en lång väg för att nå fram till detta resultat:
- Det här är ett banbrytande forskningsarbete som har varit ett viktigt fokusområde på vår avdelning de senaste fem åren, förklarar Tage Ostersen, avdelningschef på Avel & Genetik.
Årlig förbättring med nya generationer
Under de senaste åren har DanBred genomfört olika avelsinitiativ som har bidragit till mer robusthet och ökad överlevnad i den danska grisproduktionen. 2022 implementerade DanBred en ny egenskap för spädgrisöverlevnad i avelsmålet. Den har en positiv spridningseffekt även på suggornas överlevnad tack vare det gynnsamma genetiska sambandet mellan egenskaperna. Nu implementeras suggöverlevnaden som en oberoende egenskap i DanBreds avelsmål och det är en viktig hörnsten som har fallit på plats.
Suggöverlevnadens framgång kommer att märkas löpande de kommande 10 åren. Väntetiden beror på att de äldre suggorna i produktionskedjan måste ersättas med nya generationer suggor innan avelsutvecklingens fulla effekt märks överallt.
- Även om avelsframstegen för suggöverlevnad märks löpande, kommer producenterna redan idag att märka skillnad tack vare de avelsåtgärder som införts under de senaste åren. Det beror på att våra modeller tar hänsyn till alla genetiska samband som kan finnas mellan avelsmålsegenskaperna, och att vi redan har infört en ny egenskap för spädgrisöverlevnad som har ett gynnsamt samband med suggöverlevnaden, säger Tage Ostersen.
Data från fler suggor ger bättre resultat
Ett av de innovativa elementen i det nya avelsmålet är att data samlas in om 100 000 korsningssuggor årligen från de produktionsbesättningar som använder DanBred Kernestyring®. Dessutom har avelsprogrammet DanBred utvecklat helt nya statistiska och tekniska metoder för att hantera data. Nu ingår data från suggans hela liv, från den första betäckningen till den sista grisningen.
- Vi har fokuserat på att utveckla rätt metoder. Det innebär att vi kan utnyttja den stora mängden data från 100 000 suggor per år. Med dessa data och det faktum att egenskapen mäts i produktionen vet vi att vi kommer att se större avelsframsteg för suggöverlevnad i danska besättningar, förklarar Tage Ostersen.