Recept av William Milsted
Receptet passar som mellanmål eller förrätt till dina gäster
Du behöver:
4 personer
Nuggets
300 g grisfilé
2 vitlöksklyftor
Salt och nymalen peppar
2 msk paprikapulver
1 dl olivolja
1½ dl vetemjöl
2 ägg
150 g Panko eller ströbröd
½ l smakneutral olja
Örthummus
200 g kikärtor
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
½ citron
½ dl tahini
2 nävar blandade örter (t.ex. persilja, gräslök, dragon och dill)
Salt
Tillbehör
500 g grönsaksstavar, t ex gurka, morötter, blomkål, sockerärtor eller blancherad sparrisbroccoli.
Gör så här:
Dagen innan: Blötlägg kikärtorna i kallt vatten i minst 10 timmar. Om du använder konserverade kikärter, använd 400g och blötlägg dem inte.
- Skär köttet i 2×2 cm bitar och låt det marinera i pressad vitlök, salt, peppar, paprika och olivolja i minst 1 timme i kylen.
- Koka kikärtorna i ca en timme tills de är mjuka. De blandas sedan med olja, vitlök, citronsaft, tahini, örter och salt tills du får en grov konsistens.
- Köttbitarna vänds i mjöl, sedan i uppvispat ägg och till sist i ströbröd.
- Häll smakneutral olja i en liten panna och värm upp den till 175-185 grader.
- Tillsätt hälften av dina panerade nuggets och stek tills de är gyllene (ca 3 minuter). Lägg dem sedan på hushållspapper och strö salt över dem. Gör samma sak med den andra hälften.
- Ät dina nuggets med örthummus.
Tips!
- Om du sticker ner en trätandpetare i oljan och det fräser runt den är oljan redo för fritering.
ENERGIFÖRDELNING
Energifördelning och -innehåll per person:
Protein 11 %
Kolhydrater 19 %
Fett 70 %
4788 kJ – 1144 kcal