Nyheter, 27. november 2023
Pärlkorn med gräddfil, koriander och chili-con-gris
Månadens recept.
Krämig och mustig chili con carne med fläskfärs där riset har ersatts med pärlkorn.
Av Mikkel Karstad
Du behöver
4 personer
Chili-con-gris
100 g kidneybönor
100 g svarta bönor
½ dl smakneutral olja
1 tsk hel kummin
1 tsk hela korianderfrön
1 kanelstång
3 vitlöksklyftor
2-3 tsk chiliflakes (kan även serveras till maten)
2 lökar
350 g fläskfärs, 10 %
2 burkar krossade tomater
300 g pärlkorn
Salt och nymalen peppar
2 msk balsamvinäger
40 g mörk choklad
Topping
4 dl creme fraiche
1 knippe färsk koriander
Pärlkorn
300 g pärlkorn
Salt
Ca 1 timme
Så här gör du
Dagen innan: Blötlägg bönorna i kallt vatten över natten. Om du använder konserverade bönor behöver du 400 g totalt och de behöver inte blötläggas.
1. Låt bönorna rinna av och lägg dem i en kastrull, tillsätt vatten så att det täcker och koka upp. Koka bönorna i 45 minuter tills de är mjuka, stäng av värmen och låt dem koka färdigt i vattnet.
2. Hetta upp olja utan smak i en stekpanna på hög värme. Krossa spiskummin- och korianderfröna i en mortel och tillsätt dem i pannan tillsammans med kanelstången, finhackad vitlök och chiliflakes. Låt kryddorna koka i 1-2 minuter och sänk sedan värmen något.
3. Tillsätt hackad lök. Rör om tills löken är genomskinlig och klar och höj sedan värmen. Tillsätt fläskfärsen och bryn köttet väl under omrörning, krydda med salt och nymalen peppar. Tillsätt krossade tomater, lägg lock på och låt sjuda i ca 30 minuter.
4. Skölj pärlkornen i kallt vatten och lägg dem i en kastrull, tillsätt vatten så att det täcker och lite salt. Koka pärlkornen i ca 30 minuter tills de är mjuka.
5. Låt bönorna rinna av och tillsätt dem till chilin, blanda väl och koka i ytterligare 10 minuter.
6. Krydda chilin med salt, nymalen peppar, balsamvinäger och hackad choklad. Blanda väl och servera med korngryn, gräddfil och hackad färsk koriander.
ENERGIFÖRDELNING
Näringsinnehåll per 100 g med köttfärs med 10 % fett:
Energi: 546 kj (130 kcal)
Protein: 6 g
Kolhydrater: 13 g
Kostfiber: 3 g
Fett: 6 g
Receptet kommer från SMÆK PÅ SMAGEN. Se mer på smækpåsmagen.dk.