Nyheter, 04. juli 2023
Vi önskar alla våra läsare en riktigt härlig sommar
Foto: Landbrug & Fødevarer
Nyheter, 26.november 2021
Månadens recept.
Den danska djuromsorgsmärkningen fyller fortfarande en viktig funktion för danska konsumenter och företag.
Danmark kommer även i framtiden att sträva efter att vara ett föregångsland när det gäller ekologisk jordbruksproduktion.
I samband med årets griskongress presenterade SEGES Gris de senaste försöksresultaten om ad libitum-utfodring eller så kallad "lyx-utfodring” av grisar.
Landbrug & Fødevarer Gris, Danske Svineproducenter och Danske Svineslagterier har en ny hållbar vision för dansk grisuppfödning år 2050.
Årets danska griskongress bjöd på ett brett innehåll.
Nyheter, 20.december 2021
Den danska livsmedelsbranschen har ambitiösa visioner för framtiden, även om 2021 var ett år som var fullt av utmaningar.
Den danska livsmedelsbranschen har som mål att vara klimatneutrala 2050. En stor del av åtgärderna kommer att ske på gårdarna.
Varje år utses Framtidens lantbrukare i Danmark. De tre personer som koras ska ha gjort extra insatser inom hållbarhet, försäljning och teknik.
Restaurang Palægade i Köpenhamn korades till vinnare av Årets bästa rätt med gris. Deras vinnande rätt baserades på den välkända danska rätten Brinnande kärlek.
Nyheter, 27.januari 2022
Ett försök visar att 35 % av metanutsläppen från gödsel i ett danskt slaktgrisstall minskar om uppfödaren tömmer ut gödslet varje vecka istället för var femte.
SEGES Innovation delade med sig av kunskap och erfarenheter när PigProgress höll ett internationellt webbseminarium om frigående, digivande suggor.
Den danska foodservicesektorn har upplevt en markant nedgång i omsättning under pandemin. Samtidigt har nedstängningen av samhället skapat nya möjligheter.
Trots ännu en coronavåg med restriktioner har den danska livsmedelsindustrin fortsatt att leverera livsmedel till landets butikshyllor.
Nyheter, 28.februari 2022
Den första februari firade en stor del av världens befolkning kinesiskt nyår. Kina är idag en av de viktigaste marknaderna för dansk livsmedelsexport.
En ny konsumentanalys från Landbrug & Fødevarer har undersökt danska konsumenter och deras relation till mat.
En internationell klimatkonferens kommer att hållas i Danmark den 8 och 9 september 2022.
En kuvös för nyfödda spädgrisar gör att hela kullen kan stanna hos sin sugga, vilket minskar behovet av disuggor.
En katalog över åtgärder för hållbar utveckling i grisstallen ska inspirera grisuppfödare i arbetet med miljöfrågor, socialt ansvar och ledning av grisstallen.
Nyheter, 31.mars 2022
I framtiden kommer färjorna till och från Bornholm att gå på biogas som framställs av gödsel, delvis från öns egen jordbruksproduktion.
Dansk grisnäring har som mål att leverera grisar i världsklass. Därför arbetar grisuppfödare målmedvetet för att upprätthålla de höga kraven.
I många år har Danmark engagerat sig i användandet av antibiotika i djuruppfödningen. Antibiotika används för att behandla sjuka djur.
Den 25 juni i år upphör användningen av medicinsk zink i den danska grisuppfödningen.
Nyheter, 29.april 2022
Våren och sommaren står för dörren. För 70 % av de danska konsumenterna betyder det att grillen tänds allt oftare och att middagen består av grillat.
Merete Juhl tillträder som ny VD för Landbrug & Fødevarer den 1 augusti 2022.
Nu finns det ett verktyg för att beräkna klimatavtrycket för gårdar i Danmark. ESGreen Tool ska stödja lantbrukarnas framtida val av klimatåtgärder.
Ett målmedvetet avelsarbete, ny kunskap om bästa möjliga fodersammansättning samt bättre hälso- och produktionsförhållanden har ökat produktiviteten.
Nyheter, 31.maj 2022
40 procent av danskarna gör allt större insatser för att minska matsvinnet.
Sverige är en av Danmarks viktigaste exportmarknader. Därför fokuserar på svenskarnas prioriteringar när det gäller val av mat.
Hållbarhet och klimat är två områden som dominerar den danska livsmedelsbranschen.
Från och med den 26 juni i år är det inte längre tillåtet att använda zink för att behandla avvänjningsdiarré hos smågrisar inom EU.
Nyheter, 29.juni 2022
Den danska grisbranschens största evenemang hålls i Herning den 25-26 oktober. Boka in detta i kalendern redan nu!
Danskarnas förtroende har sjunkit kraftigt sedan kriget i Ukraina bröt ut. Danskarna är särskilt oroade över stigande priser på mat, energi och drivmedel.
En stor del av lantbrukets klimatavtryck kommer från tamdjursuppfödningen, där fodret utgör en stor del av det totala klimatavtrycket.
Den danska exporten av griskött har fortsatt att växa under 2021, trots en minskad export till de två största marknaderna.
Nyheter, 29.september 2022
I Danmark har årets spannmålsskörd varit god.
Danska bönder öppnar gärna upp sina gårdar och stall för konsumenterna. Det är viktigt att konsumenterna har möjlighet att se hur djuren mår.
Under 2021 har den danska grisuppfödningen stått inför ett antal utmaningar som orsakats av förändrad efterfrågan och oroligheter på den globala marknaden.
Den 25-26 oktober 2022 kommer SEGES Innovation att hålla sin årliga griskongress i Herning, Danmark. Evenemanget är det största inom dansk grisuppfödning.
Nyheter, 31.oktober 2022
Danska uppfödare har fått nya riktlinjer för utfodring av grisar sedan utfasningen av zink trädde i kraft den 26 juni 2022.
Nedan kan du läsa en solskenshistoria från Lemvig kommun, som har möjlighet att bli självförsörjande på grön gas.
SEGES Innovation har tillsammans med andra partner tagit fram effektiva metoder för att bekämpa diarré hos smågrisar.
Hållbar utveckling inom livsmedelsproduktionen står högt på listan över aktuella forskningsområden, på grund av den stora utvecklingspotentialen.
Nyheter, 30.november 2022
Den årliga företagsbesiktningen har fokus på att undersöka produktiviteten hos olika företags foderblandningar med lägre klimatavtryck.
Tuffa tider men med ljusa framtidsutsikter.
I september 2022 presenterade den danska grissektorn sin vision för framtiden för dansk gris- och grisköttsproduktion.
Nyheter, 19.december 2022
L&F Gris, i samarbete med SEGES Innovation, bjuder in forskare och experter från hela världen till konferensen i Think Piglet Health & Nutrition i Köpenhamn.
Stallinredning, övervakning och kompletterande näring till spädgrisar är några av de punkter som framtidens grisuppfödare ska ta ställning till.
Den danska grisnäringen har klart för sig hur framtidens grisproduktion ska se ut. Under de kommande åren är nyckelorden hållbarhet och djuromsorg.
Det var stor uppslutning när Landbrug & Fødevarer och Landbrug & Fødevarer Gris fanns representerade på Deutscher Fleischkongress i Mainz.
Mattävlingen Årets rätt med gris har genomförts för 11:e gången.
Nyheter, 24.februari 2023
När den nya danska regeringen presenterade sitt regeringsunderlag i 2022, var det med ett erkännande av och förtroende för näringslivets höga ambitioner.
Det danska jordbruket arbetar hårt för att minska utsläppen av växthusgaser, och ny grön teknik är en viktig del av lösningen.
Den danska detaljhandelskedjan Coop ansluter sig till den danska regeringens djuromsorgsmärke och märkningssystemet Bedre Dyrevelfærd.
Under första halvåret förväntas 10-15 procent färra grisar att slakta i Danmark. Det finns flera anledningar till detta.
Den danska livsmedelsbranschen nådde nya höjder under 2022 med rekordstor export, vilket gynnar både dansk ekonomi och välfärd.
Nyheter, 29.mars 2023
Danmark uppfyller alla EU:s djurskyddskrav och på många fokusområden överträffar dansk grisnäring EU-kraven.
Enligt de senaste InterPIG-siffrorna (2021) är Danmark ett av de mest produktiva länderna i världen när det kommer till grisuppfödning.
Genom att tömma gödsel ofta minskar metanbildningen. Här kan du läsa hur det fungerar, samt information om nya föreskrifter för dansk grisproduktion.
Inom jordbruks- och livsmedelsindustrin arbetar forskare och företag hårt för att hitta lösningar som kombinerar ny kunskap, teknologier och strategier.
Nyheter, 28.april 2023
Häng med på den internationella konferensen Agri-Food & Climate Circle, som ärvi Köpenhamn den 10-11 maj 2023.
Nyheter, 30.maj 2023
Från 1 maj är det ett lagstiftat krav att frekvent gödseltömning ska ske i befintliga slaktgrisstall och i alla nya grisstall.
En ny klimatmärkning ska hjälpa konsumenten att göra klimatvänliga val. Samtidigt ska klimatmärkningen också fungera som en motiverande faktor för företag.
I den senaste upplagan av "Facts & Figures" kan du lära dig mer om danskt jordbruk och livsmedelsproduktion.
Danska konsumenter vill generellt förändra sina vanor med hänsyn till klimat- och hållbarhet.
Pyrolys är ett energieffektivt sätt att ta bort CO2 från atmosfären.
Nyheter, 30.juni 2023
månadens recept.
De nya Twistpak-flaskorna med vaccin, som utvecklats av Boehringer Ingelheim, gör det möjligt att blanda två vacciner mot ofta förekommande sjukdomar hos grisar
Vardagen i grisstallen är avgörande för hur stor klimatpåverkan är på ett kilo griskött. Det behöver inte vara förenat med extra kostnader.
Planen har fått en bra start och de danska bönderna har visat stort stöd för planen.
På årets Sofari dök hela 6 000 danskar upp för en lärorik o dag på elva gårdar med danska ekologiska grisar.
Den danska jordbruks- och livsmedelsindustrins nya klimatplan har potential att minska CO2e-utsläppen med mellan 6,7 och 9,3 miljoner ton till 2030.
Nyheter, 04.juli 2023
Nyheter, 28.september 2023
Månadens recept
Var med när den danska grisuppfödningens största branschevenemang äger rum den 24-25 oktober. Anmälan är öppen.
Är du intresserad av att träffa oss på ANUGA? Vi finns representerade i den stora danska ekologiska montern i hall 5, monter D061-F068.
En tillväxt på 2,6 % i grisbeståndet och 6,2 % i antalet slaktgrisar i Danmark under det senaste kvartalet kan vara ett tecken på en vändning på marknaden.
Under de senaste sex månaderna har danska grisbönder kunnat öka uppfödningen av hangrisar. Flera slakterier har gjort detta möjligt.
Det finns ett stort behov av innovativa lösningar för jordbruket på grund av de klimatförändringar som hotar jordbrukets livskraft.
Ljumma kvällar betyder grilltid. Unna dig själv och dina nära en god måltid med grillat kött.
Proteiner har en viktig funktion för kroppen, eftersom de bland annat hjälper till att reglera kroppstemperatur, energinivåer och värmeproduktion.
Danska slakterier presenterade en gemensam vision för sektorn med en tydlig rekommendation om att lösdrift är framtiden för danska suggor.
EU:s klimatkrav har länge varit ett hett debatterat ämne i hela unionen.
Företag och forskare gått samman för att minska koldioxidavtrycket för grisfoder.
Hållbarhet är en viktig konkurrensfaktor vid försäljning av färskt kött och bearbetade köttvaror.
Internationell konferens om djuromsorg och grisuppfödning.
Nyheter, 31.oktober 2023
Vid Ursula von der Leyens tal "State of the European Union" togs inte den efterlängtade översynen av den europeiska djurskyddslagstiftningen upp i talet.
De uppdaterade nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2023, publicerades i juni 2023. Rekommendationerna har debatterats mycket i både Norge och Sverige.
Tyska konsumenter är medvetna konsumenter som bland annat bryr sig om den egna hälsan och omvärlden.
Ökad överlevnad, högre produktivitet samt bättrehälsa hos spädgrisar samt motståndskraft stod i fokus när experter från hela världen bidrog med erfarenheter.
Läs mer om danska initiativ inom djurhälsa, sjukdomsbekämpning och minskning av antibiotikaanvändning i dansk grisproduktion.
Njut av denna läckra rätt med mör, kryddig grisfilé och morötter bakade med apelsinmarinad.
Köttakademien för svensk detaljhandel och foodservice var tillbaka efter några års uppehåll på grund av pandemin.
Nyheter, 27.november 2023
När Griskongressen hölls i Herning den 24-25 oktober låg fokus på att förbereda nästa generations grisuppfödare och dansk grisuppfödnings framtid.
Marknaden för dansk grisnäring har förändrats snabbt. För att öka konkurrenskraften genomför till exempel DC ett åtgärdsprogram för att minska kostnader.
Forskningsinsatser har utvecklat en process för återvinning av blod från dansk slaktgrisproduktion.
Produktivitet och billigt foder gör Danmark till ett av de länder som har lägst produktionskostnader i Europa - trots högre priser och löner.
Vi kan nu dela de senaste uppdateringarna från den danska grisbranschen. Med de senaste siffrorna från 2022 finns det några intressanta trender att notera.
Forskare från Köpenhamns universitet har publicerat en ny studie som visar att konsumenter hellre betalar för bättre djuromsorg än minskad klimatpåverkan.
Nyheter, 27.oktober 2021
Danska forskare driver olika forskningsprojekt för att hitta alternativ till importerad soja. Två projekt är särskilt lovande.
Den årliga undersökningen visar att konsumenterna inte behöver oroa sig för varken läkemedelsrester eller förbjudna hormoner när de äter griskött.
I juni 2022 förbjuds användningen av medicinsk zink inom EU. Det drivits både av omsorg för klimatet och en oro för att ämnet kan leda till resistens.
Just nu har projektet lanserat 15 rekommendationer som kan ge fler globala klimateffekter.
Den 4 oktober 2021 var avtalet om grön omställning av danskt jordbruk klart. Det blev ett brett avtal som ingicks av de politiska partierna.
Fler än 9 av 10 djurtransporter rengörs när lastbilarna passerar den danska gränsen.
Nyheter, 30.september 2021
Inhemskt växtprotein ska i framtiden i största möjliga mån ersätta importerad soja i djurfoder i Danmark. Branschen jobbar med att driva på utvecklingen.
Årsrapporten om den danska grisuppfödningen 2020 har precis kommit. Läs mer om årsstatistiken här!
I en ny studie av Landbrug & Fødevarers analysavdelning har man jämfört data mellan olika analyskällor för att undersöka danskarnas köttkonsumtion.
Den 26 och 27 oktober 2021 kommer SEGES Svineproduktion att hålla den årliga griskongressen i Herning, Danmark.
50 forskare och branschpersonal från över 20 länder samlades för att dela erfarenheter och kunskap om lösgående, digivande suggor vid en online-workshop.
Dansk grisuppfödning är inte bara viktig för dansk export. Ännu viktigare är de enskilda bönderna som är direkt beroende av sin produktion.
Nyheter, 20.december 2023
Användningen i Danmark var 34,1 mg per kg djur. Danmark använde 57 % mindre antibiotika till danska tamdjur än det europeiska genomsnittet.
Europeiska kommissionen har föreslagit nya regler för transport av djur. Förslagen är långtgående, men löser inte de utmaningar som finns i hela EU.
Priset 2023 gick till ikoniska Svinkløv Badehotel, som leds av souschefen Oliver Bendi, vars rätt imponerade på domarna med sina fantastiska smaker.
Tack för i år och på återseende 2024 från hela teamet.
Nyheter, 30.juni 2021
Den helt nya WRI-rapporten, som publicerades i maj 2021, följer upp den tidigare rapporten med fokus på hur klimatmålen inom jordbruket kan uppnås.
COVID-19 har påverkat konsumenternas beteende. Hälsa, välbefinnande och trygghet är alla ämnen som konsumenterna har blivit mer medvetna om genom pandemin.
SkyClean är den banbrytande tekniken som genom en pyrolysprocess av bl.a. restfibrer från biogas och resthalm kan halvera jordbrukets utsläpp av växthusgaser.
Ytterst god hygien är grunden för ett effektivt smittskydd. I Danmark görs mycket för att smittsamma djursjukdomar inte ska komma in i landet.
I takt med ökat välstånd och en växande befolkning som lever längre, vill allt fler människor i världen ha tillgång till högvärdiga livsmedel.
Nyheter, 27.maj 2021
Fokuset på globala klimatförändringar och hur livsmedelsindustrin kan bidra till att minska utsläppen av växthusgaser är en prioriterad fråga.
Trots ett år av instabilitet är hjulen fortfarande igång i den danska grisbranschen. I följande avsnitt berättar vi om utvecklingen från 2010 till 2020.
Griskött är med sina över 90 olika smaknyanser rikt på smak, kvalitet och textur. Men är det möjligt att känna skillnad på grisens kött mellan olika raser?
Danska griskötts- och baconprodukter är kända och omtyckta över hela världen.
Nyheter, 28.april 2021
Dansk gris- och mjölkproduktion har ett av de lägsta klimatavtrycken i världen.
Om arbetet för ett bättre klimat ska lyckas är det viktigt att tänka globalt.
Genom att beräkna klimatavtrycket i grisarnas foder hjälper ett särskilt klimatverktyg grisuppfödarna att minska koldioxidutsläppen från uppfödningen.
I nära samarbete med Köpenhamns universitet arbetar SEGES Svineproduktion för närvarande med ett vaccin som ska minska antibiotikaförbrukningen.
Mätt per capita konsumerar den danska befolkningen mest ekologisk mat i världen.
Nyheter, 29.mars 2021
2020 har varit ett speciellt år på många sätt och pandemin har påverkat den danska livsmedelsindustrin.
Den danska flexprocenten på 7 % av EU:s jordbruksstöd kommer att förlängas till 2022. Detta kan bidra positivt till den gröna omväxlingen i landsbygdsområdena.
Landbrug & Fødevarer har för andra gången undersökt danskarnas attityder och prioriteringar inom hållbarhet med fokus på vad de själva vill bidra med.
En ny analys undersöker vilka ingredienser som ska serveras tillsammans med grisköttet för att få en perfekt smakupplevelse? Svaret är häpnadsväckande.
Nyheter, 29.februari 2024
Nytt miljösystem för lösgående suggor minskar utsläppen av ammoniak
I den här videon kan du se mer om rätten från Svinkløv Badehotel, som vann titeln Årets rätt med gris 2023.
Det danska folketinget har antagit ett nytt djuromsorgsavtal som höjer ribban för vad danska bönder ska implementera de kommande åren.
Forskare från Århus universitet i DK har genomfört en omfattande kartläggning av grisgener som kan bidra till den gröna omställningen inom grispuppfödningen.
Nyheter, 06.augusti 2019
Så här gör du hemlagade grillkorvar.
Vad kan kalv? Vi har tagit fram en grundfärs som både går snabbt att laga och ger massor av olika möjligheter.
Vad kan kalv? Se en film om hur du lagar kalvköttbullar med ramslök som serveras med blomkålsallad med sparris och citrondressing. Bon Appetit!
Vad kan kalv? I denna film lagar vi en köttfärslimpa på kalvkött med stekt svamp, timjan och akvavit, och till detta serveras en grönkål- och rotfruktsallad.
Nyheter, 26.mars 2024
Exporten av danskt griskött, inklusive biprodukter och spädgrisar 2023 minskade i volym, men ökade i värde.
Det finns många skäl till att främja en varierad kost med kött, och det är viktigt att föra fram de vetenskapliga aspekterna.
Under sommaren 2022 implementerade DanBred två nya metoder för spädgrisöverlevnad i aveln.
Här är en enkel och god sallads-bowl med bara en gnutta kött.
Nyheter, 23.april 2024
Syftet med det danska samarbetet ”grön trepart” är bland annat att gemensamt formulera hur jordbruket kan minska sina CO2-utsläpp
Danish Crowns utvecklingsprogram "Klimatvägen" fokuserar på klimat, socialt ansvar, djurskydd och biologisk mångfald.
Danmarks nya strategi för grisproduktionen sätter en ny standard och höjer ribban för EU:s djuromsorg med fokus på lösdrift.
Suggors överlevnad är en ny egenskap inom DanBreds avelsmål för Landrace och Yorkshire.
Grishjärtan som har sjudit på svag värme. Så möra att de kan skäras med bara tungan.
Nyheter, 21.maj 2024
En studie från SEGES Innovation visar att metanutsläppen kan minska från gödsel i slaktgrisstallen.
WelFarmers är ett nytt EU-projekt som ska främja praktiska lösningar utmaningar inom den europeiska grisproduktionens djuromsorg.
Under 2024 förväntas en fortsatt svag nedgång i produktionen av griskött både i EU och globalt. Läs mer här.
En enkel, snabb och läcker rätt för sommarens grillkvällar.
Vi är tillbaka igen med nästa nyhetsbrev i september.
Nyheter, 26.september 2024
Ett historiskt avtal gör att Danmark blir det första landet i världen som inför en koldioxidskatt på animaliska produkter från och med 2030
Nytt djurvårdsavtal innebär frigående för danska grisar, fler grisar med hela svansar och en förstärkt utbildningsinsats i branschen
Den danska jordbrukssektorn och livsmedelsindustrin har ökat sin export avsevärt under det senaste året
Lösningar som förbättrar djuromsorgen i praktiken ska kartläggas i stort EU-projekt så att fler kan dra nytta av insikterna
Även i år kommer griskongressen att hållas i Herning, där den danska grisbranschen samlas. I år är det 40-årsjubileum för kongressen som hålls 22-23 oktober
20-21 nov 2024 samlar Landbrug & Fødevarer och SEGES experter i Köpenhamn för att diskutera hållbara utfodringsmetoder inom grisuppfödning
I oktober startar vi en ny serie. Sedan rapporterar vi regelbundet om de olika aktiviteter som branschen gör för att uppnå klimatmålen
Nyheter, 30.oktober 2024
Från och med år 2030 införs en skatt på klimatutsläpp från det danska jordbruket.
Grisköttet ger inte bara fantastiska smaker i våra måltider, utan bidrar också med en mängd olika näringsämnen till kosten.
Målet är ambitiöst. Utsläppen av CO2e ska minska med 50 % inom dansk grisuppfödning till 2030.
Copa, en intresseorganisation för europeiska lantbrukare, har valt Søren Søndergaard till en av organisationens sex vice ordförande.
God ragu med tärnad skinka och massor av grönsaker, serveras med pasta och tomatsallad.