Spädgrisarnas överlevnad ökar hos DanBred genetik
Under sommaren 2022 implementerade DanBred två nya metoder för spädgrisöverlevnad i aveln.
Under sommaren 2022 implementerade DanBred två nya metoder för spädgrisöverlevnad i aveln. Resultaten från avels- och uppfödningsbesättningarna visade på en stigande överlevnad i alla tre DanBred-raserna.
Lizette Vestergaard Horndrup, projektchef, Avl & Genetik i L&F.
De nya metoderna för spädgrisöverlevnad fungerar.
Det nya tillvägagångssättet kan stärka spädgrisens egen förmåga att överleva, liksom suggans förmåga att få sina spädgrisar att överleva. Det här är ett genombrott inom aveln och resultaten visar att det nya tillvägagångssättet har varit oerhört effektivt.
-När vi förbättrar spädgrisens egen förmåga att överleva ser vi en snabb effekt i produktionen på grund av förbättringen av DanBred Duroc, förklarar Anders Vernersen, avdelningschef, Avl & Genetik.
Betydande effekt för aveln
Resultaten för spädgrisöverlevnaden de senaste 12 månaderna visade på en förbättring med nästan 5 procentenheter för Duroc jämfört med de föregående 12 månaderna. Detta är betydligt mer än förväntat.
-Vi har märkt en stor skillnad på spädgrisarna i avelsbesättningarna. De är mer robusta och allt fler spädgrisar överlever. Naturligtvis kan det nya avelsmålet inte ensamt förklara denna förbättring. Det har varit ett starkt fokus på åtgärder i alla avelsbesättningar, särskilt avel av gyltor. På samma sätt förväntar vi oss att se en förbättring i produktionsbesättningarna, men det räcker inte med enbart genetik, förklarar Anders Vernersen.
För honraserna, DanBred Landrace och DanBred Yorkshire, är förbättringen cirka 2,5 respektive 1 procentenhet genomsnitt under 12 månader för avels- och uppfödningsbesättningarna. Förbättringar via Landrace och Yorkshire ger dock långsammare effekt på att nå ut i produktionsbesättningarna. Det är en lång utvecklingsväg att gå från avelskärnan via uppfödning innan den når produktionssuggan.
Innovationen bakom avelsmålet
Forskningsarbetet för att implementera de nya metoderna baseras på en stor mängd data.
Datan kommer från avels- och uppfödningsbesättningar som rapporterar döda spädgrisar fram till avvänjning. Analysen innefattar statistiska modeller som beräknar avelsvärden för alla grisar i avelskärnan. Från dessa data kan den statistiska modellen för spädgrisöverlevnad separera den genetiska effekt som kommer från suggan. Denna effekt beskriver suggans förmåga att få sina spädgrisar att överleva. Modellen kan också separera den genetiska effekt som kommer från spädgrisen själv, vilket förklarar spädgrisens egen förmåga att överleva.
-När du väljer grisarna med högst avelsvärden får du grisar som är bättre på att överleva, samt suggor som är bättre på att få sina spädgrisar att överleva. Avelsmålet för Duroc bidrar till att öka spädgrisarnas överlevnadsförmåga. Landrace och Yorkshire bidrar till spädgrisarnas överlevnadsförmåga, men också till att suggan blir bättre på att få sina egna smågrisar att överleva, säger Anders Vernersen.
En förbättring av spädgrisöverlevnaden syns nu också i produktionsbesättningarna, främst på grund av den genetiska potentialen hos Duroc som får ett snabbt genomslag.
Faktaruta: Stor förbättring av avelskärnan
Efter implementeringen av det nya avelsmålet visar resultaten för spädgrisöverlevnad en förbättring med nästan 5 procentenheter i DanBred Duroc, jämfört med de föregående 12 månaderna. Detta är siffror från avelsbesättningarna, men en förbättring kommer att märkas i produktionsbesättningarna redan nu och ännu mer de kommande åren.