Du behöver:
6 personer
1½ kg fläskytterfilé med 3 mm fettkant
4 msk salt
1 msk socker
1 morot
1 lök
10 svartpepparkorn
500 g färsk grön sparris
25 g smör
25 g vetemjöl
Ca 3 dl buljong från köttet
1 dl grädde, 9 %
1 förpackning vattenkrasse
Tillbehör
1½ kg nypotatis och ev. morötter
Ca 1 timme, plus sprängning i 2 dygn
Gör så här:
Sprängd fläskytterfilé
1. Gnid in köttet med salt och socker och lägg i en plastpåse i kylen i 1½-2 dagar.
2. Vänd på påsen då och då.
3. Skölj köttet.
4. Lägg det i en kastrull med kokande vatten så att det precis täcker.
5. Koka upp och skumma av.
6. Tillsätt de rengjorda örterna och pepparkornen.
7. Smaka av buljongen efter 10 minuter; om det är mycket salt, byt vatten.
8. Koka på låg värme med lock i ca ¾-1 timme.
9. Används stektermometer ska innertemperaturen vara 65 grader när köttet är klart.
10. Ta upp köttet.
11. Skär ev. bort fettkanten.
Sparrisfrikassé
1. Skär sparrisen i lagom bitar.
2. Smält smöret och vispa i mjölet.
3. Späd med buljongen till rätt konsistens.
4. Tillsätt grädden och låt koka in.
5. Tillsätt sparrisen och låt koka 4-5 minuter.
6. Smaka av och rör ner den skurna vattenkrassen precis innan servering.
7. Skär köttet i tunna skivor.
Tillbehör
1. Skölj och rensa potatisen.
2. Koka potatisen med skalet på i ca 10 minuter.
3. Skölj och rensa morötterna och skär dem i lagom stora bitar.
4. Koka morötterna i ca 5-7 minuter tills de är mjuka.
Tips
· Nu heter det fläskytterfilé. Förut hette denna styckdetalj kotlettrad utan svål.
ENERGIFÖRDELNING
Näringsinnehåll per person (ca 700 g av rätten) med fettkant:
Energi: 3319 kJ (790 kcal)
Protein: 56 g
Kolhydrater: 51 g
Kostfibrer: 6 g
Fett: 39 g
Energiinnehåll per 100 g av rätten med fettkant:
Energi: 472 kJ (112 kcal)
Protein: 8 g
Kolhydrater: 7 g
Kostfibrer: 1 g
Fett: 6 g
Näringsinnehåll per person (ca 680 g av rätten) utan fettkant:
Energi: 2494 kJ (594 kcal)
Protein: 56 g
Kolhydrater: 51 g
Kostfibrer: 6 g
Fett: 17 g
Energiinnehåll per 100 g av rätten med fettkant:
Energi: 367 kJ (87 kcal)
Protein: 8 g
Kolhydrater: 8 g
Kostfibrer: 1 g
Fett: 3 g