Nyheter, 30. november 2022
Utfodring med lägre klimatavtryck
Den årliga företagsbesiktningen har fokus på att undersöka produktiviteten hos olika företags foderblandningar med lägre klimatavtryck.
Lantbruket har satt som mål att vara klimatneutralt år 2050. Den danska regeringen har via klimatlagstiftningen beslutat att en minskning på 70 procent måste uppnås redan 2030. För att uppnå dessa mål behövs forskning och studier om alla parametrar som påverkar koldioxidutsläppen från danska grisar. Omkring 70 procent av grisarnas klimatavtryck kommer från fodret, som därför spelar en avgörande roll.
Grisuppfödare som köper färdigt foder måste kunna välja foderblandningar med ett mindre klimatavtryck. Därför har SEGES Innovation uppmanat foderindustrin att ta fram blandningar för slaktgrisar med ett lägre klimatavtryck än en genomsnittlig blandning, som vanligtvis består av spannmål och sojamjöl. Fyra företag - DLG, Danish Agro, BAT Agrar och Hedegaard - har kommit med förslag på foder för slaktgrisar med lägre klimatpåverkan. Det är inte foderblandningar som redan finns på marknaden, utan företagens förslag på en mer klimatvänlig foderblandning.
"Vi behöver lösningar som kan hjälpa branschen att komma på rätt spår när det gäller att minska CO2-utsläppen. Och när det kommer förslag på koldioxidskatt på livsmedel mitt i en valrörelse är det viktigt att vi som bransch visar att vi tillsammans med innovationsföretag och universitet kan utveckla lösningar som kan sänka koldioxidutsläppen från danskt griskött", säger Christian Fink Hansen, sektordirektör på Landbrug & Fødevarer, Sektor för Gris.
Alla företag har levererat foder med lägre klimatavtryck och en rimlig produktivitet
Alla fyra företagen har uppnått en rimlig produktivitet jämfört med kontrollgruppen, som var baserad på en traditionell blandning av korn/vete och soja.
"Alla fyra företagen har bra och relevanta förslag med ett betydligt mindre klimatavtryck än standardmixen. De arbetar med kända proteinkällor som raps, hästbönor och ärtor, men använder också mer alternativa proteinkällor som grönt protein", säger Tina Sødring Bech Petersen, specialkonsulent på SEGES Innovation.
Det är framför allt fodret från Hedegaard som ger en mycket god produktivitet med hög tillväxt och god fodereffektivitet jämfört med kontrollgruppen. Däremot har fodret från de tre andra företagen minskat klimatpåverkan per FEsv med cirka 50 procent jämfört med kontrollgruppen, vilket är en större minskning än fodret från Hedegaard.
"När fodrets klimatavtryck och produktiviteten sammanställs till ett totalt klimatavtryck har alla företag ett betydligt lägre klimatavtryck per kilo tillväxt. Detta framgår också av indexet, som går från 42 till 62 i tabellen", säger Tina Sødring Bech Petersen och fortsätter:
"Eftersom de testade blandningarna inte finns på marknaden och innehåller råvaror som kan vara svåra att prissätta har samma foderpris antagits för alla blandningar. En eventuell skillnad i foderpriset har därför inte beaktats."
Bort med soja och palmolja
Det finns en stor variation i klimatpåverkan från de olika foderråvarorna. Särskilt två vanliga råvaror ökar avtrycket. Det gäller förstås sojaprodukter, men även palmolja har ett mycket stort klimatavtryck. Flera företag har därför experimenterat med andra fettkällor eller minskat fettinnehållet avsevärt för att minska klimatpåverkan.
Sojaprodukter har också ett stort klimatavtryck – särskilt när man tar hänsyn till effekterna av en förändrad markanvändning (LUC). När man minskar eller utesluter innehållet av de två råvarorna är det möjligt att minska fodrets klimatavtryck med upp till 50 % inklusive LUC och 20 % exklusive LUC.