Nyheter, 27. januari 2022
Webbseminarium om grisningsboxar för frigående suggor
SEGES Innovation delade med sig av kunskap och erfarenheter när PigProgress höll ett internationellt webbseminarium om frigående, digivande suggor.
I Sverige har frigående, digivande suggor i grisningsboxarna varit ett krav i många år. Därefter har Tyskland också krävt att tyska grisuppfödare ska leva upp till dessa krav. I Danmark har det pågått forskningsprojekt i många år och en del grisuppfödare har redan gjort om sina grisningsboxar till lösdrift i grisningsboxarna, även om det inte är ett lagkrav i Danmark. Samtidigt finns förväntningar på att EU ska komma med en lagändring innan 2027, som kräver lösningar för frigående suggor.
Läs också: Medicinsk zink fasas ut
På ett internationellt webbseminarium berättade chefsforskaren på SEGES Innovation, ph.d. Vivi Aarestrup Moustsen, om de viktigaste rutinerna och komponenterna för inredning av grisningsstallet.
- Vi kan se att det är stort fokus på frigående, digivande suggor i Europa. På seminariet gav jag därför tips på hur stallen ska se ut och hur medarbetarna bäst tar hand om suggorna. Det är viktigt att vi fokuserar på att implementeringen av grisningsboxar för frigående suggor ska vara ett hållbart koncept som tar hänsyn till såväl ekonomi som klimatet och miljön.
Förutom Vivi Aarestrup Moustsen deltog även den danska grisuppfödaren och ordföranden för Danske Slagterier, Asger Krogsgaard, i ett seminarium med sina erfarenheter som uppfödare med frigående, digivande suggor.
Erfarenhet av omställning till lösgående suggor
Asger Krogsgaard valde att bygga grisningsboxar för frigående, digivande suggor på sin gård i Ringkøbing 2020.
- Vi hade gamla boxar från när vi startade grisuppfödningen 1991. Därför tog jag tillsammans med mina söner, som vill ta över gården, beslut om att bygga ett nytt stall med bland annat nya golv, ny inredning, berättade han på seminariet.
Erfarenheter från Danmark och Sverige
Inför byggprojektet såg Asger Krogsgaard till att dra nytta av den kunskap och erfarenhet som andra kollegor i branschen hade gällande grisningsboxar för frigående, digivande suggor.
- Vi besökte andra grisuppfödare i både Danmark och Sverige. Utifrån dessa insikter fattade vi beslut som tillgodoser de särskilda behov spädgrisar har med bland annat golvvärme och ett spaltgolv. Dessutom ska boxarna byggas så att suggan kan gå lös fyra dagar efter grisningen, säger Asger Krogsgaard.
Kunskapsdelning om lösdrift är nyckeln
För andra uppfödare som ska bygga grisningsboxar för lösdrift var rekommendationerna från seminariet också att skaffa erfarenhet av lösa, digivande suggor från andra uppfödare, samt att lyssna på forskningen på området. Det krävs förändring både i stallinredning och ledning för att konvertera sina grisningsboxar till lösdrift. Erfarenheten är att det går att ha lösgående digivande suggor utan att kompromissa med varken suggans eller smågrisarnas välbefinnande.
Läs också: ”Lyx-utfodring” inom grisuppfödningen