Nyheter, 31. mars 2022
Fem fakta om antibiotikaanvändning i dansk grisuppfödning
I många år har Danmark engagerat sig i användandet av antibiotika i djuruppfödningen. Antibiotika används för att behandla sjuka djur.
I många år har Danmark engagerat sig i användandet av antibiotika i djuruppfödningen. Antibiotika används för att behandla sjuka djur och i Danmark får antibiotika endast förskrivas av veterinär. Antibiotikaanvändningen kontrolleras noga och registreras av VETSTAT. Statistik visar att antibiotikaanvändningen har minskat de senaste 20 åren trots att den nationella grisuppfödningen har ökat. Nedan listas fem fakta och statistik om dansk antibiotikaanvändning i grisuppfödningen.
Nedan visas fem relevanta fakta om antibiotikaanvändning i Danmark.
Fem fakta om antibiotikaanvändning i Danmark:
- VETSTAT – Databas för registrering av läkemedelsanvändning, inklusive användning av antibiotika för boskap i Danmark.
- Det Gula kortet från 2010 – kontroll och begränsningar för läkemedel.
- Antibiotikaanvändningen i dansk boskapsuppfödning är låg i ett internationellt perspektiv.
- Användningen av antibiotika i dansk grisuppfödning minskar
- EU:s nya antibiotikaförordningar – tolkningsutrymme.
Läs även: 12 konkreta åtgärder ska bidra till en hållbar utveckling i grisstallen
(1) Användningen av antibiotika registreras i VETSTAT
I Danmark registreras användningen av antibiotika i djuruppfödning, inklusive grisuppfödnining, i VETSTAT. VETSTAT, som administreras av de danska myndigheterna, samlar in data för statistik om antibiotikaanvändning per djurart, åldersgrupp och diagnos. Informationen i VETSTAT används för att övervaka användningen av antibiotika i dansk boskapsuppfödning, inklusive grisuppfödning.
(2) Gult kort – Kontroll och begränsningar av läkemedel
Systemet ”Gult kort” lanserades 2010 av danska Livsmedelsverket. En grisuppfödare som får ett "gult kort" måste minska sin antibiotikaanvändning och kan även bli skyldig att införa andra restriktioner för läkemedel och produktion. Nästan alla gårdar som har fått ett gult kort har kunnat sänka sin antibiotikaanvändning under tröskelvärdet för det gula kortet.
(3) Dansk antibiotikaanvändning i boskapsuppfödningen i ett internationellt perspektiv
Användningen av antibiotika i dansk boskapsuppfödning är låg sett ur ett internationellt perspektiv. Kritiskt viktiga antibiotika för människor, som cefalosporiner och fluorokinoloner, är strikt begränsade i dansk boskapsuppfödning.
Användningen av kritiskt viktig antibiotika till boskap i Europa beräknas enligt data om den årliga användningen av kritiskt viktiga antibiotika i boskapsuppfödningen 2020. Tabellen gäller all boskap. Jämförbarheten är begränsad när länder med lägre grisuppfödning och högre nöt-/lammuppfödning också visas i tabellen över total boskapsuppfödning. Källa: ESVAC.
(4) Minskad dansk antibiotikaanvändning i grisuppfödningen
Under de senaste 20 åren har antibiotikaanvändningen i dansk grisuppfödning minskat. Siffror från 2021 visar att användningen av antibiotika har minskat samtidigt som grisuppfödningen har ökat.
Ovanstående tabell visar den danska utvecklingen från 2005-2021 när det gäller användning av antibiotika i grisuppfödningen. OBS: beräkningen av den totala grisuppfödningen 2021 har inte publicerats än. Källa: DANMAP, the Danish Food & Veterinary Administration.
Läs också: Studier visar inga läkemedelsrester i griskött som producerats i Danmark
(5) EU:s nya läkemedelsförordningar kan påverka dansk antibiotikaanvändning
I början av 2022 lanserade EU nya regler för användning av veterinärmedicinska läkemedel i boskapsproduktionen. Enligt EU-förordningen ska veterinärmedicinska läkemedel användas strikt i enlighet med försäljningstillståndet. Det innebär att veterinärer inte längre får skriva ut läkemedel i doser och perioder som är kortare än vad som anges o produktresumén. Det är en stor utmaning eftersom många antibiotikasorter godkändes för många år sedan då antimikrobiell resistens inte var ett problem och det har inte uppdaterats sedan dess, enligt ny vetenskaplig kunskap och praktisk erfarenhet. De nya reglerna utmanar det nordiska sättet att använda antibiotika på ett ansvarsfullt sätt, där vi använder så lite som möjligt, men tillräckligt för att behandla djuren.
Detta kan leda till ökad antibiotikaanvändning i boskapsuppfödningen, vilket inte är i linje med EU:s mål om en minskning av den totala europeiska användningen av antibiotika. Landbrug og Fødevarer och det danska veterinärförbundet sätter press på danska myndigheter för att hitta rättsligt utrymme till att möjliggöra en tolkning som följer det nordiska sättet att använda antibiotika på ett ansvarsfullt sätt. I Sverige och Finland har myndigheterna hittat en tolkning som tillåter att veterinären avviker från marknadsföringstillståndet för att förhindra resistens, säkerställa djuromsorg och minska användningen.
I mer än 20 år har danska boskapsuppfödare, inklusive grisuppfödare, arbetat målmedvetet för att minska användningen av antibiotika och resistens. 2021 var den totala användningen av antibiotika i grisuppfödningen 52 procent lägre än 1994. Skälen bakom framgången är en kombination av dansk veterinärlagstiftning, kontroll och utbredd enighet bland danska grisuppfödare om att använda antibiotika på ett ansvarsfullt sätt och använda så lite som möjligt, men tillräckligt för att behandla djuren.
Läs även: Svenska och danska experter diskuterade antibiotika