Nyheter, 28. april 2023
Besk sallad med saltade svarta vinbär och grillat grishjärta
Månadens recept.
Smakrik kryddig sallad med tunna skivor av stekt grishjärta, bovete, saltade svarta vinbär och tahinihonungsdressing. En delikat sallad med många smaker.
Du behöver detta för 4 personer:
Hjärta
1 grishjärta
1 vitlöksklyfta
3 kvistar rosmarin
½ dl olivolja
Saltade svarta vinbär
100 g svarta vinbär
Salt och peppar
Sallader
1 endiv
1 radicchiosallad
½ frisésallad
2 msk rostade bovetefrön eller andra frön
Tahinihonungs-dressing
2 matskedar tahini
1 obesprutad citron
3 msk olivolja
1 tsk akaciahonung
Gör så här:
- Skär hjärtat på mitten och skölj noga i kallt vatten för att få bort allt blod.
- Skär bort blodådror och hinnor och lägg hjärtat i en skål och sätt på ugnen på 100 grader.
- Skala och hacka vitlöken, plocka rosmarin och lägg allt tillsammans med 2 msk olivolja i skålen, vänd runt och låt marinera i 15-20 minuter.
- Lägg svarta vinbär och lite salt i en liten ugnsfast form och grädda i 10 minuter, så att de bara faller ihop lite och saften från vinbären blandas med saltet.
- Ta ut de svarta vinbären ur ugnen och blanda i resten av olivoljan.
- Låt vinbären stå och dra i minst 15-20 minuter, gärna lite längre.
- Dela salladerna i hela blad, skölj dem i kallt vatten och låt dem rinna av ordentligt.
- Blanda tahini, honung, finrivet skal och juice från citron, salt och nymalen peppar. Tillsätt olivolja lite i taget medan du rör om ordentligt så att du får en homogen tjock dressing.
- Vänd salladerna i tahinidressing och värm en grillpanna till hög värme.
- Grilla hjärtat 2 minuter på varje sida så att det får ett fint grillmönster och fortfarande är saftigt i mitten. Krydda med salt och peppar.
- Ta ur hjärtat ur grillpannan och låt dra i 2 minuter, skär sedan i tunna skivor.
- Lägg upp salladerna på ett fat eller en tallrik, lägg skivor av grishjärta ovanpå och ringla sedan över svarta vinbär och dressing, strö till sist över de knapriga fröna.
Smaklig måltid😊
Tips:
Grönkål eller palmkål kan användas istället för endiv och radicchiosallad och två fläskschnitzlar kan användas istället för grishjärta.
Energifördelning och innehåll per person:
Protein 16 %
Kolhydrater 13 %
Fett 71 %
1522 kJ – 364 kcal