Nyheter, 27. november 2023
Danish Crown trimmar och satsar på förädling
Marknaden för dansk grisnäring har förändrats snabbt. För att öka konkurrenskraften genomför till exempel DC ett åtgärdsprogram för att minska kostnader.
Marknaden för dansk grisnäring har förändrats snabbt. För att öka konkurrenskraften genomför till exempel Danish Crown ett åtgärdsprogram för att minska kostnader samtidigt som företaget satsar på att göra bacon i Storbritannien och gå in på den kaliforniska marknaden, där det nu finns krav på en högre djuromsorg.
Förändringar inom tysk grisnäring påverkar Danish Crown. Ett lägre utbud av slaktgrisar har drivit upp den tyska grisnoteringen och de tyska grisbönderna har betalar bra för danska smågrisar. Det innebär att det för närvarande exporteras fler smågrisar än vad som slaktas i Danmark.
Utvecklingen innebär att företaget fått anpassa produktionskapaciteten. Till exempel stängdes slakteriet i Sæby i juni, där drygt två miljoner grisar slaktades förra året. Ytterligare åtgärder ska ge besparingar på 1,5 miljarder DKK under 2023 och 2024.
Receptet för att öka intäkterna är att utveckla verksamheten och öka andelen förädlade varor. Merparten av försäljningen består idag av köttråvara och förädlade produkter svarar idag för endast 19 procent. Jais Valeurs var tidigare på Arla och där ligger förädlingsgraden på 80 procent. Hans bedömning är att möjligheterna att flytta sig uppåt i värdekedjan finns hos kunder och marknader där Danish Crown redan är stora.
Ett exempel är Danish Crowns investering i en ny produktionsanläggning i Storbritannien, som ska förädla danskt sidfläsk till bacon. Landet är Europas i särklass största marknad för bacon och det finns goda tillväxtmöjligheter.
Ytterligare en tillväxtmöjlighet finns i Kalifornien, där delstaten nyligen infört striktare lagstiftning inom djuromsorg.