Av Mikkel Karstad
Du behöver:
Till 4 personer
Kött
600 g grisfilé
2 msk olivolja
3 kvistar timjan
Salt och peppar
Bönor med soja
600 g gröna bönor
½ dl sojasås
½ dl äppelcidervinäger
1 msk honung
½ dl extra jungfruolivolja
3 msk sesamfrön
25 g torkad tång
Garnering
½ knippe färsk koriander, helst med blommor
½ knippe färsk mynta
Tillbehör
· Bröd och kokt ris eller potatis.
Ca 30 minuter
Så gör du
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Skär bort senan och stora hinnor från filén.
3. Hetta upp oljan i en stekpanna på hög värme.
4. Bryn köttet i 1 minut på 4 sidor.
5. Lägg filén i en ugnsfast form med timjan, krydda med salt och peppar och stek i 10 minuter.
6. Skölj bönorna i kallt vatten och skär av stjälken.
7. Koka upp en kastrull med vatten och salt, tillsätt de gröna bönorna och koka i ca 1 minut tills de är mjuka men fortfarande har tuggmotstånd.
8. Ta upp bönorna och lägg direkt i kallt vatten för att stoppa kokningen. Häll av bönorna och låt dem rinna av ordentligt.
9. Lägg soja, vinäger och honung i en liten kastrull och koka upp.
10. Koka i 4-5 minuter tills det börjar tjockna något och ta sedan bort från värmen.
11. Tillsätt oljan och vispa tills dressingen har en fin konsistens. Tillsätt sesamfröna och låt dressingen svalna något.
12. Lägg tången i kallt vatten i 5-10 minuter, tills den är lite mjuk men fortfarande har tuggmotstånd. Skär tången i mindre bitar och blanda den med bönorna.
13. Ta ut filén ur ugnen.
14. Lägg dressingen på bönorna, blanda väl, skär filén i skivor och lägg på bönorna.
15. Garnera med massor av nyplockad koriander och mynta på toppen.
Tips
· Receptet kommer från GLAD FOR GRIS. Se mer på gladforgris.dk
ENERGIFÖRDELNING
Energifördelning och energiinnehåll per person
Protein 28 %
Kolhydrater 19 %
Fett 53 %
1780 kJ - 425 kcal