Nyheter, 27. november 2023
Förbättrad djuromsorg eller minskad klimatpåverkan?
Forskare från Köpenhamns universitet har publicerat en ny studie som visar att konsumenter hellre betalar för bättre djuromsorg än minskad klimatpåverkan.
Forskare från Köpenhamns universitet har publicerat en ny studie som visar att konsumenter hellre betalar för bättre djuromsorg än minskad klimatpåverkan när de köper griskött.
I artikeln "Willingness-to-pay for reduced carbon footprint and other sustainability concerns relating to pork production - A comparison of consumers in China, Denmark, Germany and the UK", undersöks resultaten av undersökningen om konsumenternas vilja att betala för hållbart griskött genom att titta på hur de rangordnar fem hållbarhetsdimensioner;
- Förbättrad djuromsorg
- Lägre klimatpåverkan
- Mindre användning av antibiotika
- Fri från salmonella och andra skadliga bakterier
- Ingen avverkning av regnskog för produktion av grisfoder
Resultaten visar att viljan att betala mer för lägre klimatpåverkan är bland de lägsta i Shanghai (Kina), Danmark, Tyskland och Storbritannien. Djuromsorgen rankas högst i de tre västländerna, medan livsmedelssäkerhet är viktigast för respondenterna från Shanghai.
Enligt studien beror anledningen till att konsumenterna prioriterar djuromsorg framför lägre klimatpåverkan delvis på en uppfattning om att djuromsorg är något som går att påverka direkt genom konsumtionen och vara beredd att betala mer för griskött där djuromsorgen varit högre. Ett lägre klimatavtryck är däremot en åtgärd som behöver hanteras på andra sätt.
Enligt studien finns det andra skäl till att välja djuromsorg utöver en minskad klimatpåverkan för europeiska konsumenter.
- Få konsumenter nämner livsmedelskonsumtion som en källa till att minska sitt koldioxidavtryck. Mer populära åtgärder är minskat matsvinn, återvinning, minskad konsumtion av engångsartiklar och miljövänliga transporter.
- Konsumenterna värdesätter djuromsorg på grund av dess förmåga att främja djurskyddet, men också för att de förknippar djurskydd med potentiellt hälsosammare kött och bättre ätkvalitet.
Baserat på studien rekommenderar forskarna att djuromsorg och livsmedelssäkerhet i framtiden bör kopplas till en större negativ klimatpåverkan och annan bredare miljöhänsyn.
Läs pressmeddelandet från UCPH här: New study: Pig welfare outweighs climate concerns for consumers – University of Copenhagen (ku.dk)
Läs artikeln här (engelska): Willingness-to-pay for reduced carbon footprint and other sustainability concerns relating to pork production – A comparison of consumers in China, Denmark, Germany and the UK - ScienceDirect