Hjärtan i gräddsås - en klassisk rätt
Grishjärtan som har sjudit på svag värme. Så möra att de kan skäras med bara tungan.
Serveras i en klassisk gräddsås. Ren mormorsmat och dansk comfort food när den är som bäst.
Av Anne Skovgaard-Petersen
Du behöver
4 personer
3 grishjärtan
salt och peppar
1 knippe persilja
köttnålar
1 lök
15 g smör eller margarin
1 lagerblad
1 1/2 dl vatten
1 dl matlagningsgrädde 13 %
1 1/2-2 msk majsstärkelse
Ev. kulörsoja
Grov grönsakspuré
1 kg mjölig potatis, ev. bakpotatis
1/4 rotselleri, ca 300 g
2 morötter, ca 200 g
1 persiljerot eller palsternacka, ca 150 g
2 mellanstora lökar
20 g smör
salt och peppar
Ca 1½ timme
Gör så här
Öppna hjärtana och skär bort venerna. Skölj alla hjärtan och torka med hushållspapper. Krydda insidan av varje hjärta med salt och peppar och fyll med persilja. Spara resten av persiljan. Förslut med köttnålar. Hacka löken. Hetta upp fettet i en stekpanna på hög värme tills det är gyllenbrunt. Bryn hjärtana på alla sidor totalt 4- 5 minuter.
Tillsätt salt, peppar, lök, lagerblad och vatten. Låt de sjuda under lock i 50-60 minuter tills de är möra. Vänd dem då och då. Ta upp lagerblad och hjärtan och håll hjärtana varma. Vispa ner grädde och majsstärkelse i såsen och låt den koka. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt kulörsoja om så önskas.
Skiva löken och skär grönsakerna i mindre bitar och koka tills de är mjuka, ca 40 minuter. Spara ca 3 dl vatten och häll av resten. Mosa grönsakerna med en potatisstöt och rör ner vattnet tills konsistensen är lagom. Rör i smöret och smaka av med salt och peppar. Hacka resten av persiljan och strö över.
Tips
· Hjärtan kan också fyllas med äpplen och katrinplommon.
Enerdifördeling
Energifördelning och energiinnehåll per person
Protein 28 %
Kolhydrater 42 %
Fett 30 %
2735 kJ - 650 kcal