Nyheter, 29. mars 2023
Jordärtskockor och fläskkött i curry, kokos och röda linser
Månadens recept.
Om du behöver använda vinterns sista jordärtskockor är den här grytan med curry, röda linser och fläskkött perfekt. Härlig kryddig gryta med ingefära, vitlök, chili, curry och röda linser och tärnad karré. Toppad med picklad rödlök, mynta och korianderblad.
De heta kryddorna och fylligheten i kokosmjölken passar perfekt till karrén. Den picklade rödlöken och örterna på toppen ger en syrlig twist.
Smaklig måltid😊
Du behöver:
4 personer
300 g fläskkarré
Salt
800 g kronärtskockor
2 msk extra virgin olivolja
1 vitlöksklyfta
1 fänkål
½ färsk röd chili
10 g färsk ingefära
2 msk röd currypasta
200 g röda linser
5 dl vatten
2 lime
8 dl kokosmjölk, 2 burkar
Garnering
2 rödlökar
1 lime
1 knippe färsk koriander
1 knippe färsk mynta
Ca 40 minuter
Gör så här:
1. Skär köttet i tärningar på 2×2 cm och lägg dem i en skål, strö över lite salt och låt dra i 15 minuter.
2. Skrubba jordärtskockorna noga med en borste för att få bort all jord. Skär dem i kvartar.
3. Hetta upp olja i en kastrull på hög värme. Bryn köttet några minuter tills det har fått en fin stekyta.
4. Lägg i jordärtskockorna och låt dem steka ytterligare några minuter så att jordärtskockorna också får lite färg.
5. Skala och finhacka vitlöken.
6. Skär roten och toppen av fänkålen och dela den på längden. Hacka den fint.
7. Lägg i vitlök och fänkål i pannan och låt det fräsa lite.
8. Hacka chilin och ingefäran fint och lägg i pannan tillsammans med currypastan och låt bryna i 1 minut.
9. Tillsätt linserna och rör om ordentligt.
10. Pressa saften från limefrukterna.
11. Tillsätt vatten, limejuice och kokosmjölk. Koka upp allt, sänk till låg värme och låt sjuda i 25-30 minuter tills allt är mört. Om kokosmjölken kokar för häftigt och reduceras för mycket kan den börja separera. Om detta händer kan du tillsätta lite mer vatten och koka ihop det igen.
12. Skala och hacka rödlök fint.
13. Riv skalet fint och pressa saften från limen.
14. Blanda löken med limejuice och skal och låt marinera i 15-20 minuter, tills den tappar sin skarpa löksmak men ändå har ett bra bett.
15. Ta kastrullen från värmen och krydda rätten med extra chili, ingefära, currypasta och lime efter smak och behag.
16. Servera rätten toppad med picklad lök, mynta och korianderblad.
ENERGIFÖRDELNING
Energifördelning och innehåll per person
Protein 15 %
Kolhydrater 31 %
Fett 54 %
3620 kJ - 865 kcal