Nyheter, 30. november 2022
Kålrabbimos med bitter sallad och fläskkarré
Månadens recept.
Läcker ugnsrätt med saftig karré och underbara kryddor. Köttet puttrar i mörkt öl och äppelmust i 1½ timme och klarar sig självt. Servera med mos och sallad.
Av Mikkel Karstad
Du behöver:
4 personer
Fläskkarré
800 g fläskkarré
2 tsk salt
5 dl mörkt öl
1 dl äppeljuice
1 dl äppelcidervinäger
1 msk svartpepparkorn
5 lagerblad
3 kvistar timjan
3 kvistar rosmarin
3 kvistar oregano
Mos:
1/3 kålrabbi, 250 g
250 g potatis
100 g mjukt smör
30 g grov senap
50 g rökt ost
1 knippe gräslök
Salt och nymald peppar
Sallad:
½ spetskål, 500 g
1 endivsallad, 110 g
1 knippe dill
½ dl olivolja
1 msk äppelcidervinäger
1 msk socker
½ tsk salt
Ca 2 timmar
Gör så här:
1. Salta köttet och lägg det i en ugnsfast form.
2. Fyll formen med öl, äppeljuice, äppelcidervinäger, pepparkorn, lagerblad och hela kvistar av timjan, rosmarin och oregano.
3. Sätt in formen i ugnen i 200 grader i 1½ timme.
4. Skala kålrabbi och potatis. Skär dem i stora tärningar och koka dem mjuka i vatten. Häll av vattnet och låt de ånga av lite. Mosa dem tillsammans.
5. Vispa ihop smör, rökt ost, grov senap, finhackad gräslök, salt och peppar och blanda med potatis- och kålrabbimoset.
6. Grovhacka spetskål, endivsallad och dill och blanda med olivolja, äppelcidervinäger, salt och socker.
7. Skär köttet i skivor och servera med mos och sallad.
Utlånat av gladforgris.dk