Nyheter, 30. juni 2023
Klimatplan 2030
Den danska jordbruks- och livsmedelsindustrins nya klimatplan har potential att minska CO2e-utsläppen med mellan 6,7 och 9,3 miljoner ton till 2030.
Den lyfter fram nödvändiga åtgärder och metoder som ska leda till klimatneutralitet i den danska livsmedelsindustrin. Planen innehåller endast kända tekniska lösningar som kan bidra till att minska CO2e-utsläppen inom livsmedelssektorn. Planen bevisar att dessa befintliga medel och tekniska lösningar kan minska utsläppen avsevärt.
Till exempel har foderprodukten Bovaer möjlighet att minska metanutsläppen från nötkreatur med nära en miljon ton CO2e till 2030. Likaså har teknikerna pyrolys och utvinning av lågt liggande jord stor reduktionspotential.
För att alla tekniska lösningar ska kunna användas krävs investeringar och politisk välvilja. Men potentialen är stor, med en CO2e-minskning på mellan 6,7 och 9,3 miljoner ton CO2e fram till 2030.
Planen är även tänkt som inspiration utomlands och kommer förhoppningsvis få fler att delta i den gröna omställningen av världens livsmedelsförsörjning. Den visar hur livsmedelsproduktion och ett lägre klimatavtryck kan gå hand i hand. Planen är också ett recept för att bevara jobb och livsmedelsproduktion i Danmark, utan att låta tekniken ta över jobben.
På grund av den ökande befolkningen globalt krävs en mer klimateffektiv livsmedelsproduktion.
- Vi visar att det är möjligt att minska utsläppen utan att behöva stänga våra verksamheter. Århus Universitet har nyligen dokumenterat detsamma och det står i skarp kontrast till Klimatrådet som gång på gång avfärdat de tekniska lösningarna, säger Søren Søndergaard.