Nyheter, 31. oktober 2023
Rostade apelsinmorötter med kryddig grisfilé
Njut av denna läckra rätt med mör, kryddig grisfilé och morötter bakade med apelsinmarinad.
Du behöver
4 personer
Syrlig dressing:
2 dl morotsjuice
2 msk vinäger
1½ dl grädde
½ tsk salt
Rostade morötter:
8 medelstora morötter, 600 g
1 apelsin, oskalad
3 msk olivolja
1 tsk salt
Kryddig grisfilé:
500 g fläskfilé med 3 mm fettkant
2 tsk salt
½ tsk svartpeppar
3 msk olja
Dekoration:
1 dl pistagenötter
75 g blåmögelost
100 g grönkål
Ca 2 timmar och 15 minuter
Så här gör du
- Reducera morotsjuicen till ¼ så att den tjocknar. Låt den svalna.
- Rör ihop grädde och vinäger och låt stå i rumstemperatur tills det tjocknar (ca 2 timmar).
- Lägg osten i frysen.
- Skala eller tvätta morötterna och lägg dem i ett lager i en ugnsfast form.
- Tvätta apelsinen, riv skalet och pressa saften.
- Blanda morötterna med apelsinjuice, skal, olivolja och salt.
- Baka morötterna i 200 grader tills de är mjuka i mitten (ca 1 timme).
- Skär filén i två lika stora bitar och torka ytan med hushållspapper.
- Gnid in salt och svartpeppar i köttet.
- Hetta upp oljan i en stekpanna. Stekpannan måste vara het innan köttet läggs i.
- Bryn köttet på alla sidor.
- Stick in en stektermometer i mitten av en av bitarna från sidan.
- Vrid ner ugnen till 120 grader och placera köttet i ugnen.
- Köttet är klart när termometern visar 62 grader.
- Skölj, torka och hacka grönkålen.
- Hacka pistagenötterna grovt.
- Rör ihop morotsjuicen och den förtjocknade grädden, smaka av med salt och mer vinäger om det behövs.
- Blanda morötter, grönkål och pistagenötter.
Servering:
- Skär filén i ca ½ cm tjocka skivor.
- Fördela köttet på varje tallrik.
- Lägg till en matsked syrlig dressing på tallriken.
- Lägg upp kålsalladen bredvid dressingen på tallriken.
- Riv den frysta osten över dressingen.
Receptet kommer från SMÆK PÅ SMAGEN. Se mer på smækpåsmagen.dk.
Energifördelning och -innehåll per 100 g:
Energi: 602 kj (144 kcal)
Protein: 8 g
Kolhydrater: 5 g
Kostfiber: 2 g
Fett: 10 g