Nyheter, 29. februari 2024
Värmande soppa
Månadens recept.
Foto: Voresmad.dk
Det är inte så vanligt att laga soppa på griskött längre, vilket är synd. De bindvävsrika styckdetaljerna av griskött är nämligen utsökta till soppa. Receptet är inspirerat av en gammal hushållskokbok från 1848.För att få maten att räcka längre fannssopprecept på kött och örter samt tipset att tillsätta rikligt med grönsaker.
Du behöver:
10 personer
1 framlägg och 1 baklägg, totalt ca 2 kg
1 msk salt
40 vitpepparkorn
5 cm färsk ingefära, 60 g
4 lagerblad
2 stjälkar färsk timjan
1 knippe persilja
1 liten vitkål, 500 g
4 medelstora persiljerötter, 400 g
6 medelstora morötter, 450 g
2 små purjolökar, 300 g
100 g Ingridärtor, torkade, eller kikärter
150 g baguette per person, gärna fullkorn
Tillagningstid: 4 timmar
Så här gör du:
1. Lägg köttet i en soppgryta. Häll på vatten tills det nästan täcker, ca 3 liter.2. Koka upp vattnet och skumma av.3. Tillsätt salt, peppar, ingefära och en ihopbunden bunt av hälften av persiljan samt timjan och lagerblad.4. Tvätta och skala persiljerötter och morötter. Skär sedan av purjolökens ändar och lägg i soppan. Lägg grönsakerna i vatten.5. Låt soppan koka på svag värme i 3 timmar.6. Koka ingridärtorna enligt anvisningarna på förpackningen. Det kan innebära att de blötläggs dagen innan.7. Ta upp köttet och örtbunten och reducera soppan till ca hälften.8. Skumma av fettet från soppan.9. Ta bort de yttersta bladen från kålen och skär den i mindre bitar.10. Skär persiljan och morötterna i bitar och purjolöken i skivor.11. Koka kål, persilja och morötter i soppan i 15 minuter.12. Plocka köttet från benen och ta bort fett och skinn så att köttet blir supermört.13. Tillsätt purjolök och kokta ärtor och koka i 5 minuter.14. Skölj och hacka persiljan.15. Smaka av soppan med salt och peppar.16. Servera soppan med lite kött på varje tallrik och bröd vid sidan om. Toppa med hackad persilja.
ENERGIFÖRDELNING
Näringsinnehåll per person (ca 720 g av rätten): Energi: 3099 kJ (738 kcal) Protein: 55 g Kolhydrater: 89 g Kostfiber: 14 g Fett: 15 g Näringsinnehåll per 100 g: Energi: 433 kJ (103 kcal) Protein: 8 g Kolhydrater: 12 g Kostfiber: 2 g Fett: 2 g
Read more about ”Lyx-utfodring” inom grisuppfödningen
Nyheter, 26.november 2021
”Lyx-utfodring” inom grisuppfödningen
I samband med årets griskongress presenterade SEGES Gris de senaste försöksresultaten om ad libitum-utfodring eller så kallad "lyx-utfodring” av grisar.
Read more about Lantbrukets digitala klimaverktyg
Nyheter, 29.april 2022
Lantbrukets digitala klimaverktyg
Nu finns det ett verktyg för att beräkna klimatavtrycket för gårdar i Danmark. ESGreen Tool ska stödja lantbrukarnas framtida val av klimatåtgärder.
Read more about Hållbart griskött – mer för mindre
Nyheter, 29.april 2022
Hållbart griskött – mer för mindre
Ett målmedvetet avelsarbete, ny kunskap om bästa möjliga fodersammansättning samt bättre hälso- och produktionsförhållanden har ökat produktiviteten.
Read more about Lantbrukare visar upp sina gårdar
Nyheter, 29.september 2022
Lantbrukare visar upp sina gårdar
Danska bönder öppnar gärna upp sina gårdar och stall för konsumenterna. Det är viktigt att konsumenterna har möjlighet att se hur djuren mår.
Read more about Utfodring med lägre klimatavtryck
Nyheter, 30.november 2022
Utfodring med lägre klimatavtryck
Den årliga företagsbesiktningen har fokus på att undersöka produktiviteten hos olika företags foderblandningar med lägre klimatavtryck.
Read more about Think Piglet Health & Nutrition 2023
Nyheter, 19.december 2022
Think Piglet Health & Nutrition 2023
L&F Gris, i samarbete med SEGES Innovation, bjuder in forskare och experter från hela världen till konferensen i Think Piglet Health & Nutrition i Köpenhamn.
Read more about Lösgående suggor ger nya möjligheter
Nyheter, 19.december 2022
Lösgående suggor ger nya möjligheter
Stallinredning, övervakning och kompletterande näring till spädgrisar är några av de punkter som framtidens grisuppfödare ska ta ställning till.
Read more about En bransch som visar vägen
Nyheter, 19.december 2022
En bransch som visar vägen
Den danska grisnäringen har klart för sig hur framtidens grisproduktion ska se ut. Under de kommande åren är nyckelorden hållbarhet och djuromsorg.
Read more about Trender för grisköttet 2023
Nyheter, 24.februari 2023
Trender för grisköttet 2023
Under första halvåret förväntas 10-15 procent färra grisar att slakta i Danmark. Det finns flera anledningar till detta.
Read more about Agri-Food & Climate Circle 2023
Nyheter, 29.mars 2023
Agri-Food & Climate Circle 2023
Inom jordbruks- och livsmedelsindustrin arbetar forskare och företag hårt för att hitta lösningar som kombinerar ny kunskap, teknologier och strategier.
Read more about Facts & Figures
Nyheter, 30.maj 2023
Facts & Figures
I den senaste upplagan av "Facts & Figures" kan du lära dig mer om danskt jordbruk och livsmedelsproduktion.
Read more about Sofari
Nyheter, 30.juni 2023
Sofari
På årets Sofari dök hela 6 000 danskar upp för en lärorik o dag på elva gårdar med danska ekologiska grisar.
Read more about Klimatplan 2030
Nyheter, 30.juni 2023
Klimatplan 2030
Den danska jordbruks- och livsmedelsindustrins nya klimatplan har potential att minska CO2e-utsläppen med mellan 6,7 och 9,3 miljoner ton till 2030.
Read more about Möt oss på ANUGA
Nyheter, 28.september 2023
Möt oss på ANUGA
Är du intresserad av att träffa oss på ANUGA? Vi finns representerade i den stora danska ekologiska montern i hall 5, monter D061-F068.
Read more about Hangrisar i dansk grisuppfödning
Nyheter, 28.september 2023
Hangrisar i dansk grisuppfödning
Under de senaste sex månaderna har danska grisbönder kunnat öka uppfödningen av hangrisar. Flera slakterier har gjort detta möjligt.
Read more about Proteinkällor och deras kvalitet:
Nyheter, 28.april 2023
Proteinkällor och deras kvalitet:
Proteiner har en viktig funktion för kroppen, eftersom de bland annat hjälper till att reglera kroppstemperatur, energinivåer och värmeproduktion.
Read more about Obalans när miljöaspekter ingår i NNR
Nyheter, 31.oktober 2023
Obalans när miljöaspekter ingår i NNR
De uppdaterade nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2023, publicerades i juni 2023. Rekommendationerna har debatterats mycket i både Norge och Sverige.
Read more about Inhemska proteinalternativ
Nyheter, 27.oktober 2021
Inhemska proteinalternativ
Danska forskare driver olika forskningsprojekt för att hitta alternativ till importerad soja. Två projekt är särskilt lovande.
Read more about Medicinsk zink fasas ut
Nyheter, 27.oktober 2021
Medicinsk zink fasas ut
I juni 2022 förbjuds användningen av medicinsk zink inom EU. Det drivits både av omsorg för klimatet och en oro för att ämnet kan leda till resistens.
Read more about Avtal om grön omställning på plats
Nyheter, 27.oktober 2021
Avtal om grön omställning på plats
Den 4 oktober 2021 var avtalet om grön omställning av danskt jordbruk klart. Det blev ett brett avtal som ingicks av de politiska partierna.
Read more about Alternativt protein på spåren
Nyheter, 30.september 2021
Alternativt protein på spåren
Inhemskt växtprotein ska i framtiden i största möjliga mån ersätta importerad soja i djurfoder i Danmark. Branschen jobbar med att driva på utvecklingen.
Read more about Smittskydd har högsta prioritet
Nyheter, 30.juni 2021
Smittskydd har högsta prioritet
Ytterst god hygien är grunden för ett effektivt smittskydd. I Danmark görs mycket för att smittsamma djursjukdomar inte ska komma in i landet.
Read more about Ny klimatvinst i dansk grisuppfödning
Nyheter, 28.april 2021
Ny klimatvinst i dansk grisuppfödning
Genom att beräkna klimatavtrycket i grisarnas foder hjälper ett särskilt klimatverktyg grisuppfödarna att minska koldioxidutsläppen från uppfödningen.
Read more about Vaccin ska ersätta medicinsk zink
Nyheter, 28.april 2021
Vaccin ska ersätta medicinsk zink
I nära samarbete med Köpenhamns universitet arbetar SEGES Svineproduktion för närvarande med ett vaccin som ska minska antibiotikaförbrukningen.
Read more about Grundfärs
Nyheter, 06.augusti 2019
Grundfärs
Vad kan kalv? Vi har tagit fram en grundfärs som både går snabbt att laga och ger massor av olika möjligheter.
Read more about Kalvköttbullar
Nyheter, 06.augusti 2019
Kalvköttbullar
Vad kan kalv? Se en film om hur du lagar kalvköttbullar med ramslök som serveras med blomkålsallad med sparris och citrondressing. Bon Appetit!
Read more about Kalvfärslimpa
Nyheter, 06.augusti 2019
Kalvfärslimpa
Vad kan kalv? I denna film lagar vi en köttfärslimpa på kalvkött med stekt svamp, timjan och akvavit, och till detta serveras en grönkål- och rotfruktsallad.
Nyheter, 26.september 2024
Griskongres 2024
Även i år kommer griskongressen att hållas i Herning, där den danska grisbranschen samlas. I år är det 40-årsjubileum för kongressen som hålls 22-23 oktober
Read more about Griskongres 2024
Read more about Klimatskydd i Fokus
Nyheter, 26.september 2024
Klimatskydd i Fokus
I oktober startar vi en ny serie. Sedan rapporterar vi regelbundet om de olika aktiviteter som branschen gör för att uppnå klimatmålen
Nyheter, 30.oktober 2024
Det utsökta grisköttet
Grisköttet ger inte bara fantastiska smaker i våra måltider, utan bidrar också med en mängd olika näringsämnen till kosten.
Read more about Det utsökta grisköttet