Nyheter, 29. april 2022
Dessa livsmedel prioriterar danskarna till grillmiddagen
Våren och sommaren står för dörren. För 70 % av de danska konsumenterna betyder det att grillen tänds allt oftare och att middagen består av grillat.
Men vilka inköp väljer danskarna till grillmiddagen? En analys från Landbrug & Fødevarer avslöjar just detta och mycket annat om danskarnas grillvanor.
Det finns ett stort sug efter grillat hos danskarna. Drygt var sjunde dansk i åldrarna 18-80 år har grillat det senaste året. Trots att grillen tänds året runt så är den stora grillsäsongen under sommarmånaderna, då nästan hälften av de danska grillentusiasterna grillar minst 2-4 gånger i veckan.
Grilla både till vardags och till fest
Den mat som de danska konsumenterna helst grillar varierar stort idag. Julens grisstek och ankstek har i flera år ansetts vara en traditionell rätt att tillaga på grillen. Enligt de danska konsumenterna består dock grillmiddagen idag av mer informell och "vanlig" vardagsmat jämfört med tidigare år. Det är ofta en avslappnad stämning i samband med grillning. Danskarna grillar också för att skapa fina stunder tillsammans med andra.
Utdrag ur tabell över danskarnas grillvanor. Studien har genomförts av Norstat för Landbrug & Fødevarer, september 2021 (n=1006).
Griskött är danskarnas favorit på grillen
Danska konsumenter är särskilt glada för att grilla griskött. På grillen lägger de oftast korv av griskött och kycklingbröst. Under det senaste året har 73 % av de danska konsumenterna grillat korv av griskött. Samtidigt har mer än 40 % av de danska konsumenterna grillat revben och grisfilé. Grillen gör också att danskarna äter andra köttslag och styckdetaljer än de brukar och att de experimenterar med grillmaten.
Utdrag ur tabell över danskarnas grillvanor. Studien har genomförts av Norstat för Landbrug & Fødevarer, september 2021 (n=981).
Gröna tillbehör till grillmiddagen
När det gäller tillbehören till köttet föredrar danska konsumenter oftast gröna tillbehör som sallad eller majskolvar. Danskarna föredrar i genomsnitt drygt 6 olika sorters tillbehör, varav 86 % äter sallad och sex av tio äter majskolvar. 40 % av danskarna har också grillat grönsaker det senaste året.
Vanligtvis grillar danskarna hemma på sin balkong, terrass eller ute i trädgården. Grillmiddagarna äger rum både på vardagar och på helger. De förknippas med god doft och smak – och en mysigare måltid än annars. Nästan hälften av de danska konsumenterna sitter dessutom vid middagsbordet längre än vanligt när de grillar. Fyra av tio konsumenter äter också flera olika slags kött när de grillar, än vad de gör annars.
Utdrag ur tabell över danskarnas grillvanor. Studien har genomförts av Norstat för Landbrug & Fødevarer, september 2021 (n=981).
Om analysen
Analysen baseras på en befolkningsundersökning som genomfördes i september 2021 av Norstat på uppdrag av Landbrug & Fødevarer. Undersökningen omfattade 1440 danskar i åldern 18-80 år, varav 1006 respondenter (70 %) har uppgett att de har grillat under de senaste 12 månaderna. De resterande 434 respondenterna har alltså inte grillat, och skulle ha deltagit vidare i undersökningen. Undersökningen är alltså riksrepresentativ för de danskar som har grillat under det senaste året.
Analysen kan bidra till information om de danska konsumenterna i marknadsföringsstrategier. Om du vill ha ytterligare information om danska konsumenttrender kan du kontakta oss för mer information.
Läs hela analysen här: Markedsanalyse om danskernes grillvaner
Läs även: Ny analys kartlägger danskarna: Här är de 6 konsumenttyperna