Foto: Landbrug & Fødevarer

Framtidens lantbrukare 2022 är korade

Varje år utses Framtidens lantbrukare i Danmark. De tre personer som koras ska ha gjort extra insatser inom hållbarhet, försäljning och teknik. Det är innovativa lantbrukare som kan se intressanta möjligheter för framtidens lantbruk.

Lantbruket har utsett tre lantbrukare till Framtidens lantbrukare 2022 Flemming Nør-Pedersen, tillförordnad vd för Landbrug & Fødevarer, hyllade de tre vinnarna via livelänk på AgroWeb.dk. De mottog samtidigt ett pris på 25 000 kronor var.

-Framtidens lantbrukare är ett utmärkt exempel på de många danska lantbrukarna som producerar högkvalitativa livsmedel varje dag med hjälp av den senaste tekniken, samtidigt som de är klimateffektiva, säger Flemming Nør-Pedersen och fortsätter:
-Vi behöver mer än någonsin tidigare danska lantbrukare som kan tänka utanför boxen och som kan skapa lösningar som utvecklar vår verksamhet, skapar tillväxt och tar initiativ som tillgodoser klimatet, naturen och miljön.Vinnare i kategorin hållbarhet
Jesper Arnth vill utnyttja energin och resurserna på sin gård på det mest optimala sättet. Värmen från mjölken använder han bland annat till att värma upp bondgården och tvättvattnet som används till mjölkkaruseller och vattenbehållare. Han ligger också i toppen av Arlas klimatkontroll som en av de bönder som har lägst utsläpp av koldioxid per kg mjölk. Han använder också digitala verktyg för att effektivisera utfodringen av sina nötkreatur, vilket ger en positiv klimatvinst. Jesper Arnth har ett foderutnyttjande på hela 98 procent.

För Jesper Arnth handlar hållbarhet också om annat än klimat och natur – nämligen social hållbarhet. Han har en stor mångfald bland sina medarbetare med både studenter, yrkesarbetare och flexarbetare som han tar mycket väl hand om.

Läs även: Ny Klimatvinst i dansk grisuppfödningVinnare i kategorin försäljning
Marianne och Bertel Hestbjerg driver tillsammans den ekologiska gården Hestbjerg. De säljer sina två varumärken "Poppelgrisen fra Hestbjerg" och "Bertels Gris" till COOP respektive Dansk Cater. Speciellt Poppelgrisen har satt dem på Danmarkskartan. Slaktgrisen är den enda som har tilldelats fyra hjärtan av COOPS egenutvecklade djuromsorgsmärkning för det extra fina djurlivet. Dessutom lyckas de förmedla sina berättelser och budskap direkt till konsumenten via sociala medier. Genom delägaren Organic Pork har de även startat företaget Måltidsboxen som säljer husmanskost som tillagas av kockar och levereras direkt till hemmet.

Läs även: Många danska konsumenter lägger stor vikt vid djuromsorgsmärketVinnare i kategorin teknik
Kristian Boel Østergaard använder den senaste tekniken för att få ut så mycket som möjligt av sin mark. Han använder bland annat precisionstekniker så att han både undviker överlappning på marken, men han kan också särskilja utsäde och gödning samt minska användningen av ogräsbekämpningsmedel. Genom att ta vara på de senaste tekniska rönen och genom att lära sig de tekniska egenskaperna har han ökat avkastningen med 10 procent. Därför är han också involverad i danska Landbrugsstyrelsens pilotprojekt om precisionsjordbruk.

Läs även: Danskt lantbruk bland de mest klimateffektiva
Läs även: Grisuppfödningen bidrar till framtidens hållbara teknik

Det är fjärde gången som tre danska lantbrukare utses till Framtidens lantbrukare. Målet är att inspirera andra lantbrukare som har innovativa idéer och entreprenörsanda. Att få sin idé att mogna, växa och omsättas i en verksamhet som skapar tillväxt för både lantbrukaren och branschen.

Framtidens lantbrukare arrangeras av LandbrugsMedierne och SEGES och sponsras av Bridgestone, Jyske Bank, SAGRO, Yara och Agromek.

Läs även: Framtidens jordbrukare 2021 har korats