Foto: Landbrug og Fødevarer

Vinnaren av årets rätt med griskött är utsedd!

Restaurang Palægade i Köpenhamn korades till vinnare av det prestigefyllda priset Årets bästa rätt med griskött. Deras vinnande rätt baserades på den välkända danska rätten Brinnande kärlek.

Fem nominerade kockar från några av Danmarks bästa restauranger hade experimenterat med både nya smakkombinationer och styckdetaljer av gris och grönsaker. Varje kock levererade en innovativ och grönare rätt med griskött i kampen om Årets rätt med gris 2021.

I år hade många olika styckdetaljer av griskött använts i de nominerade rätterna. Fokus har varit på att skapa nya smakkombinationer genom att använda många styckdetaljer tillsammans med grönsaker, vilket innebar en grönare och godare upplevelse.

Läs även: Nytt smakhjul öppnar ännu fler möjligheter för griskött

Tävlingen syftar till att inspirera kockar och konsumenter att upptäcka grisköttets stora potential. Grisköttet har över 600 olika smaknyanser, vilket gör att grisköttet kan innebära många smakupplevelser på tallriken.

Läs även: Den perfekta smakupplevelsen med fläskkött

Prisutdelningen skedde i år vid en fysisk prisceremoni. Chefen för Handel och Marknad, Mette Gammicchia, överlämnade prischecken på 30 000 kronor till Rune Bjerre och Lukas Jensen från restaurang Palægade.

-Vi är otroligt överraskade över att vi vann. Vi var underdogs eftersom det var flera extremt duktiga kockar som också var nominerade till priset. Det är superhäftigt att vi vann priset och det betyder enormt mycket för oss och vår restaurang, sa en stolt Rune Bjerre, kökschef på restaurang Palægade.Foto: Mette Jasper Gammicchia överlämnade prischecken till Rune Bjerre och Lukas Jensen från restaurang Palægade.

Ett enormt smakuniversum
Palægades version av brinnande kärlek är inte bara en maträtt. Hela rätten är uppbyggd kring restaurangens historia. Den byggdes upp efter brand våren 2020. Deltagandet i Årets rätt med griskött 2021 var ambitionen att visa att restaurangen var tillbaka i absolut toppform. Med sin brinnande kärlek har de på allvar slagit fast detta.

Startfältet var otroligt starkt i år, men Lukas Jensen och Rune Bjerres vinnarrätt gjorde ett alldeles särskilt intryck på juryn, som var imponerad. Maträtten, som bestod av grillad fläsksida med trumpetsvamp, rödbetor och rödbetsmaräng, var en stor smakupplevelse enligt juryn.

”Palægades brinnande kärlek är en stilstudie i berättande och god smak. Grisen får ta plats på tallriken genom att ingå i flera element, och kombinationen med halvtorkade rödbetor, rödbetslag, rödbetsmaräng, trumpetsvamp och picklad lök är ett genidrag. Juryn känner en brinnande kärlek till såsen på stekta fläskben och rökt ister och det är därför helhetsintrycket som gör att Restaurang Palægade vinner Årets rätt med griskött 2021”, löd juryns motivering.

De andra nominerade till Årets rätt med griskött 2021 var:

  • Restaurant Domestic, Århus
  • Restaurant Fru Larsen, Laurbjerg
  • Restaurant Pasfall, Odense
  • Restaurant Syttende, Sønderborg

FAKTA Om Årets rätt med griskött 2021:
Årets rätt med griskött arrangeras av Landbrug & Fødevarer och stöds av Norma og Frode S. Jacobsens Fond. Priset delas ut av Landbrug & Fødevarer. Vinnaren utses genom juryomröstning efter att jurymedlemmarna besökt de fem nominerade restaurangerna och kockarna samt smakat deras tävlingsrätt med griskött.

Läs även: Årets maträtt med griskött har korats!