Foto: colourbox.dk

Foto: colourbox.dk

Matsvinn tar mer plats i danskarnas vardag – hållbarhet och stigande priser är bidragande faktorer

40 procent av danskarna gör allt större insatser för att minska matsvinnet. Stigande matpriser och mer fokus på hållbarhet sätter matsvinnet på danskarnas agenda.

Matsvinn fyller mer i danskarnas medvetande och många är intresserade av att minska mängden mat som slängs. Det visar en helt ny Gallup-undersökning gjord av Kantar Public för Landbrug & Fødevarer och Stop Spild Af Mad.

I den nya enkätundersökningen svarar 39 procent av danskarna att de har haft större fokus på matsvinnet i hushållet sedan förra året. 68 procent anger att de själva skulle vilja undvika mer matsvinn i framtiden.

Kriget i Ukraina, prisökningar & klimatfokus
När man tittar på aktuell statistik i Danmark just nu är siffrorna helt logiska, säger Per Vesterbæk, områdesdirektör för Analys & Statistik på Landbrug & Fødevarer.

”De stigande priserna på både energi och livsmedel bekymrar naturligtvis konsumenterna. Många funderar på hur man kan spara och optimera sin konsumtion så att det blir vettigt både för plånboken och för klimatet. På grund av kriget i Ukraina förväntar vi oss ytterligare prishöjningar på mat, så incitamentet för att spara och minska matsvinnet kommer bara att öka under den kommande tiden”, säger Per Vesterbæk.

I en annan undersökning som Norstat utförde för Landbrug & Fødevarer i april uppger 7 av 10 danskar att de har ändrat sitt beteende sedan kriget i Ukraina bröt ut. Samtidigt är det 68 procent av danskarna som förväntar sig att ha mindre pengar att spendera under de kommande 3-6 månaderna. Därför kan en minskning av matsvinnet också underlätta hushållsbudgeten.

Branschen arbetar för att minska matsvinnet
Matsvinnet är en fråga som livsmedelsindustrin har arbetat för att minska i flera år genom hela värdekedjan. Ett minskat matsvinn kan också leda till både ekonomiska och klimatmässiga vinster.

Fakta bakom studien
Den nya studien är en del av ett helt nytt initiativ för att ge konsumenter och företag mer användbar information om matsvinn. Kantar Public, Landbrug & Fødevarer samt Stop Spild Af Mad har gått samman för att lansera en helt ny databas på Madspildsindeks.dk, som består av en djupgående, representativ och kvalificerad årlig Gallup-undersökning som tar pulsen på danskarnas inställning till matsvinn.

Läs även: Ny analys kartlägger danskarna: Här är de 6 konsumenttyperna